Onderweg kom je de leukste mededelingen en interessante concepten tegen. Zo stond er langs een snelweg ergens een bord met de trotse aankondiging dat er op die plek ‘hard gewerkt’ werd aan een ‘ecologische berm’. Op het moment dat wij erlangs reden was er gras waar te nemen en wat andere groene groeisels waarvan ik de naam niet ken (de groeisels zelf ook niet, vermoed ik).

Ik moest lachen om dat ‘hard werken’. Volgens mijn bescheiden mening ontstaat er, als je niets doet, als de mens er met zijn fikken vanaf blijft, vanzelf zo’n ‘ecologische berm’. Misschien niet met de specifieke plantjes of struiken die je in gedachten had, maar simpelweg met en door wat er opkomt. Het enige wat ik me voor kan stellen dat er qua actie van de mens misschien gewenst is, is het verwijderen van eventuele obstakels voor die natuur. Betonplaten, asfalt of wat er dan eerder ook in die berm lag. Al zullen die uiteindelijk ook vanzelf overwoekerd en afgebroken worden als je de natuur haar gang laat gaan.

Maar blijkbaar vinden we het idee van hard moeten werken interessant of belangrijk of gewoon heel waar. Net zoals vaak het geval is bij de diagnose van een ‘geestelijke aandoening’ als een angst- of eetstoornis of een depressie. We gaan dan vaak heel hard tegen de ‘ziekte’ strijden en heel serieus streven naar rust en balans in de geest. Terwijl rust en balans de natuurlijke staat van zijn is. En de enige belemmering om dat te ervaren is het geloof in gedachten. Dat soms als een blok beton op die ware natuur lijkt te liggen.

Daarom helpen we je graag dat geloof uit de weg te ruimen!

Zoals het verwijderen van de obstakels naast de weg vanzelf ruimte zou geven aan de rijke groei en bloei van een ecologische berm, zo kan het afbreken van het geloof in gedachten vanzelf zorgen voor het tevoorschijn komen van (een groeiend besef van) je ware natuur.

Zonder hard te werken. Zo makkelijk. Zo (eco 🙂 )logisch ook.

En uiteindelijk neemt je ware natuur het toch wel ‘over’ op het moment dat er aan het verhaal van ikke een definitief eind komt. Waarom zouden we het nu niet haar gang laten gaan?

Image by Ria Algra from Pixabay

Share This