Je kunt zomaar in een vreemde ‘loop’ terecht komen als je denkt dat de 3 principes zeggen dat je elke gedachte en ook elk gevoel onmiddellijk moet herkennen als onderdeel van het systeem en dus ‘met rust moet laten’ of moet weg relativeren met de gedachte ‘het is maar een gedachte’. (Dat zeggen die principes helemaal niet. Die verklaren alleen hoe elke ervaring wordt gecreëerd.)

Herken jij dit? Ben jij ook per ongeluk gaan geloven dat je niets meer mag voelen en er ook geen mening op na mag houden nu je inzicht hebt? Denk jij dat weten dat je in essentie een illusoire verschijning bent, inhoudt dat je je als een deurmat gaat gedragen ? Lees dan gerust nog even verder. Want dat kan makkelijker.

Wat op psychologisch niveau fijn is om te herkennen, is dat gedachten en gevoelens komen en gaan. In een continue, van nature vrije stroom. Ze horen bij de menselijke ervaring en dat hoef je je alleen maar te realiseren. Op jouw eigen manier. Hoe moeilijk het ook is voor de Westerse mens om ‘niets te doen’. Het voorkomt dat je een snelkookpan wordt. Een vat vol gevoelens die onderdrukt worden door de deksel erop te houden onder het valse mom van de 3 principes of een andere spirituele leer. Zodra je merkt dat je iets met een gevoel doet (ombuigen, relativeren, inhouden, rationaliseren, bekijken, ‘3P-en’, beredeneren) mag dat een seintje voor je zijn dat je een trucje aan het uithalen bent om niet te voelen wat er te voelen valt. Dat je grote druk opbouwt in plaats van de stoom van gevoelens en gedachten vrij te laten vervliegen .

Wat op een ‘dieper’ niveau (arbitraire term hoor) prettig is om te realiseren, is dat jij als persoon geen vast gegeven bent. Eigenlijk niet bestaat buiten het verhaal dat de vorm van een aardepakje heeft aangenomen. Hoe spannend het vaak ook lijkt om hierin ’terug te vallen’, in de stilte van het grote Alles, uiteindelijk is deze herkenning bevrijdend. Het laat ons zien dat er nooit een pan was of zal zijn. Wat overblijft is iets ongrijpbaars en eeuwigs dat steeds andere vormen lijkt aan te nemen. IJs, water, stoom.

Share This