Nadat er in de omgeving van Amersfoort in 2017 een aantal afschuwelijke dingen gebeurd waren, voelde ik me als vrouw alleen niet meer veilig in het bos. Doorgaans kwam ik graag in het bos om te wandelen. Met of zonder hond of ander gezelschap. Maar nadat er binnen een aantal maanden twee meisjes en een vrouw in de omgeving van het leven waren beroofd, durfde ik dat niet meer zo goed.

Voor een tijdje heb ik het bos dus vermeden, omdat ik steeds aan de gebeurtenissen dacht en dus te bang was om fijn te kunnen wandelen. Als ik wilde wandelen, dan deed ik dat wel in een park of desnoods door de stad heen. Zolang er maar lekker veel mensen waren.

Maar op een gegeven moment betrapte ik mezelf erop dat ik er toch weer liep – zomaar, zonder erover nagedacht te hebben. Ik was gewoon naar het bos gefietst en was gaan wandelen. En ik had me helemaal niet onveilig gevoeld. Het was gewoon zoals het altijd al geweest was.

Ik ben me er overigens volledig bewust van dat het voor mij als verre buitenstaander makkelijk was om de gedachten over deze tragische gebeurtenissen los te laten. Van dichtbij zoiets traumatisch meemaken zorgt er mogelijk voor dat je (veel) langer zorgen blijft hebben.

Echter geldt het mechanisme voor veel meer situaties, uiteenlopend van je privéleven tot je werk tot je politieke overtuigingen. Ga maar eens bij jezelf na: je maakt je niet 24 uur per dag druk om die explosieve ruzie die je had met je partner, of om je vervelende baas, die naderende deadline of het feit dat een partij waarvan jij de standpunten absoluut niet deelt de leiding nam in de verkiezingen. Ja, nu je er weer aan denkt komen er misschien weer vervelende gevoelens bij je boven. Maar die zijn er niet continu.

Als je ergens niet aan denkt, dan is het er niet. De angst en het onveilige gevoel die na de gebeurtenissen waren ontstaan bestonden bij gratie van mijn gedachten. Zodra mijn aandacht er niet meer op lag had ik een heel andere ervaring.

Daar zit denk ik een mooie les in: hoe meer je je aan een bepaalde gedachte vasthoudt, des te meer zal je ervaring in het moment erdoor bepaald worden. Geef je jezelf de kans om iets anders te gaan doen, ergens anders aan te denken, zou de ervaring die je hebt wel eens anders kunnen zijn. Misschien wel fijner. 🙂

Share This