Of je nu depressief bent of een trauma hebt, fysiek ziek bent of een emotioneel heftige gebeurtenis meemaakt zoals een overlijden, een scheiding of het plotselinge verlies van je baan – gebeurtenissen die we labelen als ‘negatief’ hebben het allemaal gemeen.

Twijfelend aan of het je eigen schuld is, je iets anders had moeten doen of iets had moeten zeggen strompel je door een eindeloos lijkende pikdonkere tunnel.

Je hebt wel eens iemand horen zeggen “Er is licht aan het einde van de tunnel”, maar je hebt het vermoeden dat degene die die uitspraak deed gek was. Het eind van jouw tunnel is in geen velden of wegen te bekennen er is nergens een glimmertje hoop.

Het lijkt alsof er geen uitweg is van de pijn die je ervaart. Of het nu fysiek of emotioneel is, het is een hel en je wil er zo snel mogelijk vanaf.

Alsof dat nog niet erg genoeg was, ben je ook alleen in de tunnel. Misschien kijk je wel jaloers om je heen naar mensen die mentaal stabiel en fysiek gezond lijken of die een baan en een setje levende en gelukkig getrouwde ouders hebben. Mensen die niet hoeven te leven met de ellende die jij doormaakt.

Maar is het wel echt donker aan het eind van de tunnel?

Ja en nee. Net hoe je het bekijkt. 😉

Ja, de ervaring die je nu hebt is naar, verdrietig, pijnlijk of ronduit afschuwelijk. Maar nee, je bevindt je niet écht in een duistere tunnel zonder licht.

Ons menselijk systeem is zo gemaakt dat we gedachten ervaren die, geanimeerd door bewustzijn,  een realiteit te vormen die er levensecht (en in dit geval pijnlijk) uitziet. Maar die realiteit is een continu veranderende creatie.

Als je gaat herkennen hoe je menselijke ervaring werkt en tot stand komt, dan is het nooit meer zo donker in die tunnel als voorheen.

Het zou kunnen dat er nog steeds emoties zijn, die hebben we als mensen nu eenmaal. Maar het zou wel eens het lichtje kunnen zijn waar je altijd mensen over hoort praten. 😉

PS. Betekent dit dat je je schuldig moet voelen? Nee, zeker niet. Het betekent alleen dat er nog iets makkelijker kan worden in je leven. Heb je het gevoel dat je wel een duwtje in de ‘juiste’ richting kunt gebruiken? We gaan graag met je in gesprek op één van onze Shiftdagen of tijdens de Dieper inzicht driedaagse. Je bent welkom.  

Share This