‘Jullie werken zeker alleen met hoogopgeleiden’, constateerde een lezer en het was een begrijpelijke conclusie, maar niet waar. Misschien gebruiken we op de site soms best moeilijke woorden. Toch is waar we naar verwijzen heel eenvoudig. Kinderlijk eenvoudig zou je kunnen zeggen. Jonge kinderen snappen dit dan ook makkelijk en weten intuïtief hoe het werkt. (Een zesjarig Engels lezertje van ons kinderboek zei tegen zijn moeder: “Dit gaat over wie ik écht ben!”) Het conceptuele brein van kinderen is nog niet zo vol als dat van ons. Zeg maar eens tegen een 3-jarige dat het een betere, meer gelijkwaardige relatie met zijn broertje moet krijgen. Hij zal je niet-begrijpend aankijken. Terwijl wij onmiddellijk een beeld daarbij hebben. In ons hoofd.

Aangezien wij bij Shift Academy voorbij het conceptuele brein gaan en de essentie daarachter (h)erkennen en aanspreken, kunnen wij met iedereen ‘werken’. Want jong of oud, hoog of laag IQ, label of niet; we hebben allemaal dezelfde essentie in ons!

Een heel slim brein kan, als er aan vast gehouden wordt, juist in de weg zitten. “Niets van wat je denkt is waar”, zeggen we (ook tegen onszelf). En dat is soms een harde noot om te kraken. Je intellect vindt dit concept namelijk helemaal niet leuk. Het probeert uit alle macht bewijzen te vinden voor zijn bestaansrecht. Bewijzen voor zijn gelijk. En reken maar dat ze gevonden worden, die bewijzen! Het intellect is goed getraind en uiteraard uitermate slim. Het heeft jou misschien (en ons in ieder geval!) heel lang gediend en wil dat blijven doen. Ik denk dus ik besta. Ik denk dus ik heb gelijk. Ik weet het beter.

‘Ik zie het toch!’ zegt het intellect en realiseert zich niet dat wat er waargenomen wordt de eindeloze flow van het eigen denken is. ‘Iedereen weet dat dat zo is!’ zegt het intellect en vergeet dan even dat we ook collectief allerlei gedachten voor waar hebben aangenomen en slechts een enkeling daar voorbij durft te kijken.

Maar achter dat intellect is er iets wat geraakt wordt door de metafoor van de 3 principes. Iets wat weet dat er een andere plek is om te kijken. Een plek van helderheid en stilte.

Share This