Een van mijn vriendinnen heeft geen doelen in haar leven. Geen bucketlist waar van alles op staat dat ze beslist nog wil doen. Er is niets waarvan ze denkt dat het haar gelukkiger zou maken.

Ze heeft gelijkEr is niets (maar dan ook niets) van buiten dat haar gelukkig kan maken. Zo zit het leven niet in elkaar. Maar de meesten van ons weten dat niet.

Het leven werkt van binnenuit, maar we denken dat het van buitenaf komt. Dat is wat ons geleerd is. “Als je je diploma haalt, krijg je een goede baan.” Waarbij geïmpliceerd wordt dat je van die goede baan gelukkig zal worden. De fijne relatie, het mooie huis, de perfecte outfit; het is er allemaal op gericht om ervoor te zorgen dat we ons beter voelen.

Iedereen is op zoek naar een fijn gevoel, of we het nu van onszelf weten of niet. We proberen – vaak onbewust – een diep gevoel van okay-zijn te bereiken. Het is moeilijk woorden te geven aan dat gevoel, maar er zijn ongetwijfeld momenten in je leven geweest dat je het hebt ervaren. Het is een gevoel van rust, gewoon ‘zijn’, niets hoeven, tevredenheid, okay zijn. Snap je een beetje wat ik bedoel?

Dat gevoel is wat we proberen te bereiken door geld, aanzien en erkenning na te streven. Of ons in onze relatie te storten, kinderen te krijgen en een groot huis te laten bouwen. Of door te eten, de roes van alcohol of de tijdelijke vergetelheid van een verslaving. Alles wat we doen en laten is uiteindelijk gericht op het verkrijgen van dat goede gevoel.

Wat helaas niemand ons heeft verteld is het feit dat dit goede gevoel in ons huist. Altijd. Bij iedereen. De enige reden dat je dit goede gevoel zo vaak niet voelt, is omdat je een hoofd vol gedachtestormen hebt die dit goede gevoel aan je zicht onttrekken. Waarbij wellicht de meest funeste gedachte de gedachte is waarover we het eerder al hadden: de misleidende gedachte dat geluk/het goede gevoel van buiten komt.

Zodra je kunt doorzien dat de menselijke ervaring op deze manier werkt, slaat de ontspanning toe. Want dan hoef je niets meer te doen om je veilig, goed of gelukkig te voelen. Dan weet je immers dat het in je zit. Zelfs als je het tijdelijk niet ervaart, kun je daarop vertrouwen.

Op dat moment heb je geen doelen of bucketlist nodig om gelukkig te worden en doe je de dingen uit pure inspiratie. Net als mijn doelloze, bucketlist-loze vriendin. Pure inspiratie-in-het-moment. Die in haar geval blijkt te leiden tot de baan van haar leven, leuke reizen, diepe vriendschappen en een ijzersterk huwelijk. En in mijn geval tot moeitelozer ondernemen, een internetradioshow over geluk, internationale vriendschappen en heel veel lol.

Doelloos gelukkig zijn geeft zoveel ruimte, dat the sky werkelijk the limit wordt. Hoe cool zou het zijn als ook jij meer vanuit inspiratie zou leven? Wat zou er mogelijk voor jou kunnen zijn? Deel het hier met ons op het blog.

Share This