Volgens mij komt de zinsnede ‘een rondje langs de velden doen’ uit het oude (?) radioprogramma Langs de Lijn. Het ging daar over voetbal. Men deed verslag van verschillende wedstrijden en dan was het tijdens de uitzending gebruikelijk om van reporter naar reporter te schakelen, die stuk voor stuk op een andere locatie zaten. Ze hadden allemaal een ander veld met 22 spelers voor zich waar ze over mochten vertellen. Het liefst een beetje smeuïg en met verstand van zaken. De studio in Hilversum kondigde dit gebeuren aan met ‘een rondje langs de velden’.

Dat ‘rondje langs de velden’ kwam laatst in me op toen ik weer zag wat we als mens doen in de momenten (uren, dagen, weken, maanden, jaren?) dat we ons niet bewust zijn van onze ware natuur. Van het feit dat er één geHeel, één oneindige ruimte is, in plaats van waar we in zijn gaan geloven (het bestaan van ons afgescheiden persoontje).

Zodra het geloof in een ‘ikke’ opkomt, het geloof in het zijn van een poppetje in een grote boze buitenwereld, is er volautomatisch onzekerheid. En ik gebruik onzekerheid hier even als verzamelnaam voor allerlei gevoelens die we ook als angst en twijfel en onrust en ongemak en onvrede en onmacht kunnen benoemen en ervaren. Kijk maar wat jij altijd zegt of denkt dat er is.

En dat gevoel moet een oorzaak hebben, vinden we. Een goed verhaal, het liefst. We kunnen natuurlijk niet zomaar wat gaan zitten voelen, ben jij gek. En in plaats van het misverstand (zie boven) op te helderen, wat heel simpel is, gaan we ingewikkeld doen: We maken zogezegd een rondje langs de velden. En met velden verwijs ik hier naar onderwerpen, situaties, verhalen en problemen. Zo’n rondje langs de velden kan er zo uitzien:

Veld 1: Werk (of het gebrek daaraan), veld 2: je lijf en op veld 3: de toestand in de wereld. Of…

Veld 1: Geld (of het gebrek daaraan), veld 2: vriendschappen en op veld 3: de opvoeding van je kinderen. Of…

Veld 1: Doelen (of het gebrek daaraan), veld 2: ziekte en veld 3: de schoonfamilie. Of…

Veld 1: Communicatie (of het gebrek daaraan), veld 2: gebeurtenissen in het verleden en veld 3: de onzekere toekomst. Of…vul jouw velden hier even in.

We hebben allemaal zo onze favoriete veldjes waar we langsgaan om de onzekerheid in weerspiegeld te zien. En het lijkt ongelooflijk ECHT dat onze onzekerheid dáár vandaan komt of in ieder geval iets mee te maken heeft. Je ZIET het toch? Dus gaan we er ook, net als de reporters bij de voetbalvelden, uitgebreid verslag van doen. Misschien niet direct op de radio, maar wel bij je vrienden of de psycholoog. We houden strak in de gaten wat er zich allemaal afspeelt en analyseren graag allerlei acties die zich op de velden afspelen. En dat kan makkelijker.

De volgende keer dat er onzekerheid (in welke vorm dan ook) opkomt, maak dan eens geen rondje langs de velden, maar houd ’t simpel. Ontdek het fundamentele misverstand dat onder die onzekerheid ligt.

Afbeelding van Pexels via Pixabay

Share This