De afgelopen jaren zei ik op verschillende momenten tegen diverse gesprekspartners iets in de trant van: “een inzicht dat ‘dieper’ gaat dan het herkennen en wegvallen van een persoonlijk/ psychologisch spel, is Mind die zichZelf herkent als Alles wat er is”. Of de korte versie: “inzicht is Mind die zichZelf ziet!” Soms werd dat begrepen of liever; ‘gevoeld’ (herkend?) en viel het stil. Andere keren leek er totale verwarring te ontstaan: huh? Wat zegt ze nou? Daar snap ik geen bal van!

En dat klopt natuurlijk ook. Dit gaat voorbij het verstand.

Toen laatst weer eens deze woorden opkwamen, besloot ik een blogje te schrijven. (Schijnbaar hoor, het gebeurde in werkelijkheid gewoon, de impuls, de zogenaamde beslissing en dat schrijven, maar ik speel graag dat ik, als Angela, er iets mee te maken heb of de schrijver ben 🙂 *)

Mind ziet, herkent, herinnert of (her)ontdekt zomaar dat het al die tijd en altijd alleen maar Zelf in beweging was. Wat er ook waargenomen werd. Wat er ook gedroomd of gecreëerd werd (net wat je fijn vindt).

Er leek van alles te gebeuren. Er waren gedachten en gevoelens en situaties en vragen daarover. Allerlei dingen. En dan is er ineens een opening, een barst in de bubbel, een flits waarin Mind ziet of realiseert dat werkelijk ALLES alleen Zelf IS. Als het Ene wat er was, is en zal zijn! No thing! NIETS! Hahahahahahahahahaaaaaaaa. Kosmische humor 🙂 .

Hiermee wil ik blijkbaar duidelijk maken wat helder is: het leven is in wezen niet persoonlijk, al voelt het wel zo. Inzicht is daarmee ook niet persoonlijk. Dus ga er persoonlijk maar niet je best voor zitten doen. Of wel, maar weet dat het overbodige moeite is. Jij bent off the hook! Alles wat je analyseert, wat je je herinnert of wat je projecteert binnen het verhaal van ikke zijn uitstapjes van Mind, in Mind, als Mind. Tralalalalalalaaaaaaaa.

*Zou dat ook niet steeds het misverstand kunnen zijn, dat wij als persoon de verantwoordelijkheid nemen voor wat we voelen en doen? De schuld zowel als de credits? Dat we de taak van het inzien, verbeteren, ergens vanaf komen persoonlijk opvatten? En dat het leven daarmee zo lastig kan lijken? Simpelweg omdat het zo niet werkt? Dat het ons toe-eigenen van het leven simpelweg ‘maar’ een after the fact gedachte is?

Een dieper inzicht is Mind die zichZelf in-zicht krijgt. Als Alles wat er is, was en zal zijn (nu).

Image by Ivaylo Ivanov from Pixabay

Share This