Een willekeurige advertentie op Internet biedt mij een tweedehands computer aan met allerlei accessoires en gebruikt daarbij de term ‘helemaal compleet!’. Dat spat even van mijn scherm af. Niet omdat ik een nieuwe computer nodig heb, maar omdat het zo’n mooie beschrijving is van een diep gevoel dat bloot kan komen te liggen zodra je je (weer) realiseert waar de wereld uit bestaat (Denken) en wat je ware natuur is (een oneindige ruimte, stilte, pure liefde).

Terugkijkend (ja, dat is een gedachte die NU opkomt) kan ik constateren dat er ‘vroeger’ vaak een opgejaagd of onrustig gevoel was. Vooral op de momenten dat het even stilviel, in de zin dat er niets dringends te doen was. Of ik niet kon verzinnen wat er in mijn beleving moest gebeuren. Wat er afgewerkt moest worden om weer tot rust te komen.

Er was altijd wel iets wat ontbrak of (nog) beter kon. Geperfectioneerd moest worden. Er leek ook vaak iets te zijn wat eerst weg moest, voor het (of ik) goed was. Er leek altijd wel iets wat nog te halen viel, en dat mag je in de ruimste zin des woords opvatten. Zo’n eindeloze loop leek er te zijn. Van allerlei dingen doen en onder controle houden om tot een (nooit beklijvende) staat van rust te komen. Ken je dat?

Met het inzicht dat er niets te doen is en nergens te komen valt om iets te bereiken, is elk moment (inclusief dat wat ik ‘ik’ noem) helemaal compleet. Hoeft er niets weg en niets toegevoegd te worden. Net zoals de tweedehands computer in de advertentie is DIT helemaal compleet. Altijd genoeg. En hoe rijk is dit! Met beeld, geluid, gevoel, gedachte, geur, smaak en sensaties. Met de beweging van, in, of als een lichaam, kortom; ervaring.

Daar hoeven we NIETS voor te doen en het IS er gewoon! Waargenomen of beleefd vanuit die oneindige ruimte, stilte, pure liefde die je ware natuur is.

Een permanente rijkdom die het tijdelijke bezit van wat dan ook (die helemaal complete computer, bijvoorbeeld 🙂 ) vér overstijgt. Een rijkdom waar iedereen, in elk moment over beschikt, al beseffen we dat vaak niet.

Image by Hebi B. from Pixabay

Share This