“Ach, het is toch ook wel een moeilijke leeftijd hè?” hoor ik haar zeggen. Het gaat over tieners/jongvolwassenen en de spreekster is een vrouw die zelf al even geen tiener of jongvolwassene meer is.

Haar opmerking heeft iets te maken met de veranderingen die er optreden bij mensen in die leeftijdscategorie. Iets met je lijf en je hersenen en hormonen, en dat je dan óók nog eens allerlei keuzes moet maken. Natuurlijk wel met hulp van de volwassenen in je buurt, maar echt een makkie is het niet.

Naar welke middelbare school ga je? Welk profiel kies je? En welke vakken dan? Ben je dat circus door is het nog maar een paar jaar voor je moet beslissen of je wilt studeren en waar je dan meer over wilt gaan leren.

Best wel veel, vindt de vrouw. Zeker voor jonge mensen.

Ze bedoelt het goed, maar ze maakt het met dit soort opmerkingen niet makkelijker voor de jongeren die ze kent.

Ga maar eens na: ben jij wel eens geholpen door iemand die je vertelt dat je toch wel iets heel lastigs meemaakt? Tja, misschien voor vijf minuten omdat je je gehoord en gezien voelt. Maar daarna?

De opmerking illustreert wel mooi hoe veel mensen denken over deze levensfase. Maar dat betekent niet dat je je als jongere vervelend hoeft te voelen. Of stress moet ervaren vanwege alles wat je meemaakt en moet beslissen. Voor jou als je je in deze fase bevindt, of voor de mensen in je omgeving die er middenin zitten.

Want ja, er zijn veranderingen. En ja, er zijn beslissingen te nemen. Maar of het moeilijk is of niet, dat is een beleving. Eentje die (net als alle belevingen in een mensenleven) gevormd wordt door onze gedachten in het moment en de manier waarop ons bewustzijn die vormgeeft. En zo’n beleving in het moment? Die gaat dus altijd weer voorbij – want die beleving is alleen ‘in het moment’, voor eventjes. Ook al lijkt het, als je er middenin zit, alsof het eeuwig zo ongemakkelijk zal blijven als in dat moment.

Dat geldt voor alle mensen, ongeacht je leeftijd. Dus of je een ‘moeilijke leeftijd’ hebt, tja… dat is maar net hoe je het beleeft. Want eigenlijk is er geen ‘moeilijk’. Er is alleen dat denken in dat moment, dat een ‘moeilijk’, ‘ingewikkeld’ of fijn gevoel geeft.

Dat inzicht geeft lucht.

PS. Ken jij of ben jij iemand die zich in deze levensfase bevindt en heb je het gevoel dat een beetje licht en luchtigheid fijn zou zijn? Collega facilitator Annebelle de Nooy en ik gaan graag met je in gesprek over meer vrijheid ervaren en makkelijker keuzes maken tijdens de Shiftdag ‘Je tussenjaar in één dag’. Spreken we je daar?

Share This