Deadlines, je krijgt er stress van of je vindt ze heerlijk. Een middenweg lijkt er niet te zijn. Ben jij iemand die er stress van krijgt? Lees dan dit vorige artikel. Houd jij van deadlines omdat je denkt dat ze nodig zijn? Lees dan verder!

Veel ondernemers weten het zeker: je hebt stress nodig om ergens te komen. “Ik heb adrenaline nodig om te presteren”, zei de ondernemer, “dat voelt lekker en het zorgt ervoor dat ik mijn grenzen blijf verleggen. Zonder een beetje stress zou ik veel minder ver komen”.

Het lijkt alsof we stress met zijn allen accepteren als een soort noodzakelijk kwaad. Mét stress is eigenlijk niet goed voor ons maar zonder stress doen we niks. Daar zijn we van overtuigd. Dus accepteren we de chronische (lichte) vermoeidheid, het ’s nachts wakker liggen, de onbestemde angst, de buikpijn, de hyperventilatie of de onverklaarde lichamelijke klachten.

We raden elkaar zelfs aan om deadlines zelf te creëren, ook als ze er eigenlijk niet zijn. Zodat je jezelf tenminste dwingt om te doen wat er gedaan moet worden en de stress oproept waarvan je zeker denkt te weten dat je die nodig hebt om van de bank te komen.

Dat die stress in veel gevallen een nadelige invloed heeft op je lijf en daarmee je gezondheid, nemen we voor lief. Want het doel en het doen lijken zo belangrijk dat we er vanuit gaan dat het niet anders kan. “Stress hoort nu eenmaal bij ondernemen”, vertellen we elkaar en roepen nog eens hoe lekker het is, die adrenaline.

Waarbij we totaal voorbij gaan aan het feit dat:

  • Je de deadline zelf verzint en deze deadline totaal arbitrair is.
  • Je zelf hebt verzonnen dat de prestatie belangrijk is voor je toekomst en je levensgeluk (wat waar lijkt, maar het niet is!).
  • Het jouw overtuiging – maar niet de waarheid – is dat deze prestatie de enige of beste weg is naar succes en/of levensgeluk.

Fascinerend toch, hoe belangrijk we een construct als deadlines & prestaties maken op basis van volledig zelfbedachte aannames? Dat we daar met zijn allen intrappen… Of zelfs een beetje boos worden als iemand, zoals ik nu, suggereert dat het allemaal niet zo waar is als je denkt.

Als je heel eerlijk bent, kun je herkennen dat het volkomen onwaar is dat je op de bank blijft zitten als je geen deadline hebt. Want geef toe: ook zonder deadline doe je dingen. Alleen dan meestal de dingen waar je zin in hebt, niet die waarvan je verzonnen hebt dat ze moeten. Met je kinderen spelen, een potje voetballen, tv kijken, eten koken of een pizza bestellen, in bad, naar het bos, een schilderij maken, een telefoontje plegen, de tuin opruimen, de hond uitlaten, vrijen, de kroeg in….. de lijst dingen die je doelloos doet is voor de meeste mensen vrij lang.

Alleen willen we onszelf steeds dwingen om dingen te doen die we liever laten – nu of voor altijd zodat we veilig zijn. Omdat we, zoals eerder gezegd, er van overtuigd zijn dat we die dingen moeten doen om strakjes het geld en het geluk te hebben dat we nodig achten. We willen ons geluk en onze veiligheid zeker stellen voor de toekomst en hebben dat gekoppeld aan arbitraire activiteiten in het heden.

Wat totaal onnodig is zodra je je realiseert dat geluk en een gevoel van veiligheid je default setting zijn. Welzijn is aangeboren en verlaat je nooit. De enige reden dat jij, ik, wij dat soms (of heel vaak) niet voelen, is dat we ons wegdenken bij dat welzijn. We verzinnen angstscenario’s voor als we straks geen geld hebben. Of bouwen gedachtenconstructies waardoor we gaan geloven in het feit dat er eerst nog iets bereikt moet worden. We zien onmogelijkheden die beslist beslecht moeten worden of mogelijkheden die we willen benutten.

Zodra je dat ziet, kun je spelen en doen wat in dit moment het meest logische voor je lijkt. Wat soms het bouwen van je website zal zijn, soms het spelen met je kind of het nabellen van die onbetaalde factuur.

Dat wat écht gedaan moet worden (niet omdat jij het verzint maar omdat het bij de loop der dingen hoort) doe je toch wel. Ook zonder deadline en stress.

Waardoor ondernemen weer een spel wordt dat je écht graag speelt. Dan kun je genieten zonder stress. Dan ben je de hele dag in jouw eigen ondernemersspeeltuin. Dan hoef je jezelf niet langer dodelijk serieus en met (lichte) stress door de deadlines te worstelen totdat het later rustig wordt.

Share This