Veel dienstverleners die ik de afgelopen jaren sprak, gaven aan zich angstig of onzeker te voelen over dingen die in hun bedrijf gedaan moeten worden. Waardoor cruciaal lijkende activiteiten blijven liggen.

Het echte werk, jouw ‘ding’, gaat allemaal prima. Een fysiotherapeut heeft zelden moeite met het behandelen van patiënten, een administrateur maakt zich geen zorgen over het doen van boekhoudingen en een healer heelt met enthousiasme zijn cliënten.

Maar alles er omheen, met name het aantrekken van klanten, roept vaak angst en onzekerheid op. Bijvoorbeeld angst om je te laten zien, angst om in groepen te bewegen, angst om je mening te geven, angst om het fout te doen of een gegeneraliseerde angst die zich op alles lijkt te richten. Of, als je meer onzeker dan bang bent aangelegd, onzekerheid over elk van die zojuist genoemde aspecten.

Soms zijn die angst en onzekerheid handig en netjes verpakt in een dikke vette laag zelfverzekerheid (“Ik onzeker? Geen last van! Mijn focus op de omzet, de groei van mijn bedrijf en de staat van onze ‘brand’ komen puur voort uit het feit dat ik ondernemen een onwijs gaaf spel vind. En ja, dat betekent soms meer werken en nadenken dan ik fijn vind.”). Soms zit het verscholen achter een licht stoere houding (“Ik voel de angst/onzekerheid maar doe toch gewoon wat er gedaan moet worden” of “als je niet een beetje bang wordt van je eigen doelen, dan zijn ze te laag!”) en soms is er geen houden aan de angst en heeft de ondernemer in kwestie met behulp van een psycholoog of psychiater het label ‘angststoornis’ gekregen.

Hoe groot of hoe klein de angst of onzekerheid ook is, als je minder geniet dan je zou willen, meer bezig bent met je werk dan je fijn vindt of geplaagd wordt door vage lichamelijke klachten, dan zou het je best eens kunnen helpen om je af te vragen in hoeverre jij eigenlijk last hebt van angstige en onzekere gedachten en gevoelens.

Of beter gezegd: zou het kunnen zijn dat je veiligheid zoekt en die denkt te halen uit het bereiken van bedrijfsmatige doelen? Voor mij bleek dat een groot inzicht te zijn. Toen ik ontdekte dat ik veiligheid zocht in grote omzetten, geld op de bank en ‘succes’, herkende ik ook hoezeer ik controle probeerde uit te oefenen om die veiligheid te bereiken. Ik was eigenlijk niet in staat om de flow van het leven te volgen, uit angst dat ik dan niet zou krijgen wat ik nodig had. Dus zette ik mezelf en mijn personeel onder druk om door mij bedachte prestaties te leveren en resultaten te behalen. Vanuit het onbewuste idee dat daar veiligheid zou zitten – en, opnieuw onbewust, ik zo mijn angst in de kiem kon smoren.

Nu kan ik herkennen dat ik, zodra ik een gevoel van angst, onzekerheid of onveiligheid op voelde komen, dit onmiddellijk vertaalde naar mijn bedrijf. In die zin dat ik bij een dergelijk gevoel onmiddellijk “O-O” dacht: “Wat is de Oorzaak en wat is de Oplossing?”. En ik had ervoor gekozen Oorzaak en Oplossing in veel gevallen in mijn bedrijf, omzet of ‘succes’ te zoeken. Wat eigenlijk jammer was, want daarmee kon ik mezelf en mijn omgeving jarenlang laten geloven dat ik goed bezig was, omdat vrijwel iedereen ‘succesvol zijn’ als een goed ding beschouwd. Daar worden geen vragen bij gesteld. Zou ik mijn Oorzaak & Oplossing voor een oncomfortabel gevoel in iets anders hebben gezocht dan had ik misschien anorexia ontwikkeld (als oorzaak ‘te dik’ had geleken en oplossing ‘dunner zijn’) of een facelift genomen (als oorzaak ‘ouder worden’ had geleken en de oplossing ‘er jong uit blijven zien’).

Waar ik mijn oncomfortabele gevoel ook aan toeschreef, feit is dat ik de oplossing – veiligheid en controle in mijn geval – buiten mezelf zocht. Waar het never, ever te vinden is. Nooit. Want niets is 100% veilig. Niet is onveranderlijk. Zelfs ons lijf en onze gedachten en gevoelens veranderen waar we bij staan in een richting die we niet altijd op prijs stellen.

De essentie van het hele leven is dat het beweegt als eb en vloed en met die golfbewegingen nieuwe dingen brengt en oude doet verdwijnen. Veiligheid zoeken in wat dan ook, is zinloos. Kansloos. Kan niet.

En diep van binnen weten we dat, waardoor we ondanks geld, roem of succes nog steeds onze angstige gevoelens hebben. Ze zijn namelijk niet te sussen met iets buiten jezelf. Ze zijn alleen tot rust te brengen als je gaat herkennen dat er maar één ding is waar je altijd van op aan kunt: de levensenergie of ‘consciousness’ waaruit je bestaat. Waaruit wij allemaal bestaan. Die constante, stilte of dat ‘okay zijn’ wat er altijd is, ook als je je niet zo lekker voelt. Onder alle verhalen die je hebt over jezelf, je leven of je omstandigheden is er die open ruimte. Een open ruimte die – naarmate je er meer besef van hebt – alles blijkt te bevatten wat je nu zoekt in zaken buiten jezelf. Dat is niet zo ‘hands-on’ als wij ondernemers de zaken graag aanpakken maar in praktijk de meest praktische en effectieve manier om geen last meer van angst te hebben.

Share This