De vraag die we soms krijgen luidt: die drie principes, is dat net zoiets als mindfulness/ boeddhisme/de kracht van het nu? Een logische vraag, want het lijkt inderdaad of er veel overeenkomsten zijn, of er dezelfde basis is, en op een bepaalde manier is dat ook zo. Het grote verschil is echter dit: al deze filosofieën leggen uit hoe het leven werkt en zeggen vervolgens hoe je moet leven en wat je moet doen om in lijn te zijn met de betreffende filosofie. Je volledige aandacht geven aan wat je in elk moment doet, bijvoorbeeld. Of mediteren. Niet stelen. Gelijkmatigheid betrachten. In het nu blijven of de neutrale waarnemer zijn, om maar eens wat te noemen.

De drie principes (spirituele wetmatigheden) mind, consciousness en thought zijn geen geloofssysteem en kennen ook geen gedragsvoorschriften of zelfs maar advies. Ze verklaren simpelweg hoe de menselijke ervaring van moment tot moment wordt gecreëerd: van binnen naar buiten. Meer niet. Er wordt verwezen naar de heldere, wijze, intelligente bron waar we allemaal vandaan komen en die we altijd in ons hebben (Mind). Naar de schakel (Thought) tussen die vormloze essentie en de vorm waarin we ons bewegen en die we ervaren (via Consciousness). Daar is dus niets mee te ‘doen’; je kunt het alleen snappen en steeds duidelijker zien hoe het werkt en hoe het altijd al gewerkt heeft. En daarmee gaat er vanzelf een wereld van vrijheid, compassie en mogelijkheden voor je open.

Mindfulness/boeddhisme/de kracht van het nu/noem-het-maar-op zijn (prachtige) vormen die gecreëerd zijn met ‘gebruik’ van de drie principes.

Foto © Rob Tol

Share This