De mens die denkt dat ‘ie iets met gedachten en gevoelens moet doen (anders dan gewoon denken en voelen), kan zomaar in een ingewikkeld toestand terecht lijken te komen. In een driedaagse, en later ook bij een Hakbloksessie, keken we hier op een lichtvoetige manier naar. Gebruik makend van de termen die de mens zoal bezigt, toverden we beelden tevoorschijn.

We zagen een worstelmat op kantoor voor ons, voor mensen die met bepaalde gevoelens willen (of denken te moeten) worstelen. We fantaseerden een paarse tent met een grote glazen bol, voor iedereen die de toekomst meent te kunnen voorspellen en daar in zijn of haar gedachten erg druk mee is. We mijmerden over een badje in Soest, voor degenen die diep in hun gevoelens willen (of denken te moeten) duiken. We verzonnen een complete kermis met een draaimolen voor almaar rondmalende gedachten die je meent te moeten volgen. Of juist stoppen. Een tent waar terug- en vooruitblikken geworpen konden worden, zoals we in onze laatste theatershow ook demonstreerden. Er verscheen voor Linda’s geestesoog een suikerspinstalletje, waar rond een stIcKje allerlei kleverige gedachten werden gesponnen. Rond en rond en rond, tot het een enorm ‘ding’ werd. Er was een misselijkmakende zweefmolen voor iedereen die ‘zweverig’ wilde doen (wat je je daarbij dan ook maar voorstelt). En zo’n ijzeren installatie waar je heel voorzichtig met een ring omheen moet, om te voorkomen dat ‘ie keihard gaat zoemen, om iedereen die gelooft dat we voorzichtig moeten zijn met gedachten en gevoelens daarin te faciliteren. Iemand voegde er zo’n grijpmachine aan toe; leuk als je bepaalde gedachten of gevoelens probeert vast te houden (lukt dat een beetje?). Er was ook een Kop van Jut, maar ik ben vergeten wat de metafoor daarvan was. Misschien voor mensen die zichzelf wel voor de kop kunnen slaan omdat ze een bepaald gedachtepatroon eindeloos hebben geloofd en gevolgd?

Het werd hoe dan ook een hele toestand. Logisch. We proberen onmogelijke dingen te doen met gedachten en gevoelens. En het hoeft niet. We hoeven er echt niets mee. Denken en voelen zijn onderdeel van het menselijke bestaan. Het is de complete ervaring zoals die verschijnt in de oneindige ruimte van je ware natuur. Simpelweg energie in beweging. Kun je dat (h)erkennen?

Mooi. Dan besef je ook dat denken en voelen geen tegenstanders zijn en is het worstelen wel klaar.

Afbeelding van Herbert Aust via Pixabay

Share This