In Stockholm maakte ik bovenstaande foto van een billboard met de tekst:

“Vem tror du att du är?”

Dat zinnetje begreep ik en het leek me een leuk aanknopingspunt voor een blogje. Er staat namelijk: “Wie denk je dat je bent?”.

Vrijwel iedereen aan wie je die vraag stelt, zal antwoorden vanuit een concreet, praktisch oogpunt (“Ik ben vrouw.”, “Ik ben 1.68 meter lang.”), vanuit een rol die vervuld wordt (“Ik ben moeder.”, “Ik ben Slagersdochter.”) of vanuit een idee over zichzelf (“Ik ben enthousiast.”, “Ik kan leuke stukjes schrijven.”).

Tijdens een boswandeling mijmerde ik alvast over dit blogartikel. Waarbij ik vermoedde dat de rest van de tekst op de poster, waarvan ik de vertaling niet wist, zou vertellen dat je daar achter kon komen via de opleiding waar dit reclamebord voor leek te zijn.

Al lopend kwamen zinnetjes op als bijschrift bij deze poster. Tekstjes waarmee ik zou kunnen uitleggen dat het idee van ‘ik’ en ‘iets zijn’ denken is. En daarmee per definitie niet waar én heel veranderlijk. Ik bedacht dat ik iets zou kunnen schrijven over hoe jammer het is dat we tijd verspillen aan het bedenken wat en hoe we willen worden. Dat het veel makkelijker is om je te realiseren dat die houvast niet nodig is. Omdat er in elk moment altijd weer nieuw denken is dat een totaal nieuwe realiteit doet verschijnen. Een realiteit die los staat van wat er van te voren bedacht is. Dat het veel meer ontspanning geeft om gewoon maar te zien, zonder voorop gesteld plan of idee. En dat dat volkomen veilig is, omdat je in essentie puur Mind bent.

Haha, liep ik daar alvast een blogje te bedenken dat in het moment dat ik er voor ging zitten, niet eens nodig was. Want weet je wat de rest van de poster zegt?

“Det bäste är att inte ha en aning. Då blir det som roligast” wat betekent: “Het beste is om geen idee te hebben. Dan wordt het ’t leukst.”

Daar kan ik als Slagersdochter hooguit aan toevoegen: “… en het makkelijkste.”.

De wijsheid ligt op straat. Of accurater: het staat langs de kant van de weg en heeft mijn bijschrift niet nodig. Zoals eigenlijk niks in het leven ons bijschrijft nodig heeft😅.

Share This