Op een ochtend sta ik op, neem een douche en kijk naar de stoel waar ik in mijn beleving die avond daarvoor een spijkerbroek had klaar gehangen om aan te trekken. Hij hangt er niet. Blijkbaar heeft Geliefde ‘m ergens anders neergelegd. En nu kan ik wel heel lang blijven zoeken op de plek waar ik ‘m heb achtergelaten, maar dat heeft natuurlijk heel weinig zin. Ik kijk op andere plekken om ‘m te vinden. Dat snapt iedereen die dit leest wel.

Toch hebben we in het dagelijks leven wél heel vaak de neiging om te zoeken naar oplossingen op plekken waar ze niet te vinden zijn. We willen bijvoorbeeld een gevoel van oké en goed genoeg zijn. Van zekerheid, vertrouwen, ontspanning en rust. En we denken dat we die ergens achtergelaten hebben. In onze kindertijd bijvoorbeeld, voordat de dingen serieus werden. In het weekend of op vakanties, als er niet gewerkt hoeft te worden. In ons lijf toen het nog twintig kilo lichter was of als het tien kilo lichter zal zijn. In de controle die we over onze kinderen leken te hebben toen ze klein waren. In de relatie toen er nog geen spanningen of kinderen waren. In het geld toen het nog op onze bankrekening stond. In de drank of drugs desnoods.

Uiteraard werkt dit niet of slechts tijdelijk, want het is een misverstand om te denken dat je fijne gevoelens daar (nog) in zitten. En als je denkt dat de oplossing ligt in waar je al een hele tijd aan het kijken bent, kom je van een koude kermis thuis.

Dus stop met zoeken naar diëten om af te vallen zodat je je goed genoeg kunt voelen. Houd op met zoeken naar manieren om zo snel of efficiënt mogelijk je to-do lijst af te werken zodat je weer rustig kunt ademhalen en ontspannen. Kap met het controleren van je kinderen, het koortsachtig vergaren van geld en het gebruiken van drank en drugs. Daar ligt gewoon niet (nooit!) wat je zoekt. Zoals mijn spijkerbroek niet lag waar ik dacht dat ‘ie lag. Kijk eens waar je misschien nog nooit gekeken hebt. Met een frisse blik. Wij suggereren naar binnen. Doe het nu of wacht tot je je aan het einde van dit leven realiseert dat je al die tijd druk bent geweest met zoeken in de verkeerde hoeken; kijk maar wat je logisch vindt.

Share This