Wat wij in gesprekken met mensen doen bestaat vooral uit het ophelderen of uit de weg ruimen van misverstanden. Het is prachtig om te zien als zo’n kwartje valt en er een verwonderde stilte ontstaat of juist een onbedaarlijke lachbui.

Laatst ontstond er in een gesprek helderheid over wat of waar dat ‘binnen’ nu is, waar wij het over hebben als we zeggen “kijk naar binnen”, of “alles wat je zoekt zit al van binnen”. Of de 3 principes benoemen als ‘het binnenstebuiten paradigma’. Vaak wordt dit ‘binnen’ namelijk opgevat als ‘in jouw persoontje’. En dan wordt het ingewikkeld, wat sowieso een teken is dat we op het verkeerde pad zitten.

Want voor de persoon staat het als een paal boven water dat je dingen van buiten krijgt aangereikt die je van binnen opslaat. Zoals taal en kennis en concepten. Voor de persoon is het waar dat we allemaal verschillend zijn en dat de één bijvoorbeeld meer boosheid in zich heeft dan de ander, of meer stress genereert of juist meer liefde in het hart heeft. Voor de persoon lijkt het zeker dat situaties en andere mensen hem of haar beïnvloeden. En dat klopt ook. Op het niveau van het persoonlijke. Daar hoeven we geen discussie over te voeren.

Maar het ‘binnen’ waar wij naar wijzen gaat voorbij jou als persoon. Vóór je ik als het aardepakje. Het is de bron van alles. Tegelijkertijd is het ook IN alles. En dat levert soms dus de (spraak)verwarring op. Heel begrijpelijk. Misschien dat het volgende helpt.

-“Kijk naar binnen” zou je ook kunnen omschrijven als “val stil. Los op in de ruimte vóór het persoonlijke, vóór het menselijke verzinnen, vóór concepten en kennis”. Daar zit alles wat je zoekt. Niet in jou als persoontje, want dat is ook al vorm/ een gedachte.

-Het ‘binnenstebuiten’ paradigma houdt in dat alles uit één bron voortkomt. Mind of Universele Energie, in onze terminologie. En ja, die bron ben jij ook. Niet op het niveau van het persoonlijke, het psychologische of het fysieke, maar op het niveau van het spirituele. Alle ervaringen (gedachten en gevoelens) krijgen buiten vorm vanuit het vormloze binnen. Jij als persoon bent dus ook al ‘buiten’.

Dit inzicht kan zomaar het einde zijn van het (eindeloos) kijken naar ‘mijn’ gedachten en het analyseren van ‘mijn’ gevoelens. En ook aan het ‘heel bijzonder’ of juist ‘bijzonder afstotelijk’ vinden van je eigen en andermans ‘innerlijk’.

Ben je nog op zoek of in verwarring? Je bent van harte welkom op onze driedaagse ‘Dieper Inzicht‘ die binnenkort in Soest plaatsvindt.Share This