Lange tijd (en alweer een lange tijd geleden ook) hield ik mij bezig met gezond eten. Ik dacht, na er heel veel over gelezen te hebben, te weten wat dat was.

Even snel een boodschapje doen in de supermarkt was er niet meer bij. Alles wat aangeschaft werd moest beoordeeld worden op de inhoud. Natuurlijk (?) kocht ik zoveel mogelijk vers, los en biologisch geteeld of geproduceerd, maar van alles wat in een potje of een zakje zat en ook nodig was, moest ik uitgebreid het label bestuderen. Of het wel veilig spul was, of er geen verborgen en volgens mijn lijst verboden ingrediënten inzaten. Mijn bloedjes van kinderen en ik mochten onder geen beding MSG, E641, kunstmatige zoetstoffen of andere troep binnenkrijgen. Stel je voor. Dat kon je hele systeem vernielen.

Deze week realiseerde ik mij dat we dit ‘checken op ingrediënten’ ook vaak doen waar het gaat om de menselijke ervaring. De inhoud daarvan is ongelooflijk rijk en gevarieerd, net zoals het aantal ingrediënten in de wereld. En zodra we gaan geloven dat er bepaalde ingrediënten bestaan die niet mogen of zelfs schadelijk zijn voor onze geestelijke gezondheid, gaan we enorm letten op wat er allemaal in de ervaring zit en beoordelen of het wel of niet mag. Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Ik proef verdriet. Hm…nou…dat is in kleine hoeveelheden best gezond, maar daar moet je geen overdosis van krijgen, hoor. Daar ga je kapot aan. En nu is er vrolijkheid; mooi, dat mag bijna altijd, maar niet in bepaalde omstandigheden, dan is het weer ongepast. Depressie en verveling. Oh, bah. Dat wil je dus niet in je ervaring hebben, hè? Hoewel ik over verveling laatst heb gelezen dat je er wel weer creatief van wordt. Goh, nou. Met mate in het boodschappenmandje dan maar? Ja. En mocht je per ongeluk teveel depressiviteit ervaren, dan ga je gewoon heel veel en lang hardlopen, joh. Daar schijnt het van uit je systeem te gaan. Oh, gelukkig. Woede; kan ook in de menselijke ervaring voorkomen. Daar ben ik dus mijn hele leven al zwaar allergisch voor. Dat komt er bij mij niet in, als ik het kan voorkomen (goed opletten geblazen!). En tevredenheid? Jaaaa, dat is zuiver. Kan niets mis mee gaan. Hoewel…teveel tevredenheid in je ervaring leidt misschien tot lethargie en da’s niet goed. Gedoseerd in de winkelwagen dan maar. En shit, zit er wéér irritatie en angst in mijn ervaring. Gadverdamme.

Ingewikkeld hè?

En hoe fijn is het dan te weten dat die rijke, menselijke ervaring, die steeds weer anders voelt en eruit ziet, in werkelijkheid maar uit één ingrediënt in allerlei smaken (vormen!) bestaat. Waar je in essentie niet ziek van wordt of dood aan gaat (zelfs al ben je ziek en ga je dood). De menselijke ervaring bestaat uit Denken. Nooit iets anders. Denken in allerlei smaken dat, in een pan van Bewustzijn en pruttelend op het levensvuurtje van Mind, elke keer een andere ervaring oplevert. Een andere smaak op het palet. Niets aan de hand.

Image by (Joenomias) Menno de Jong from Pixabay

Share This