Ik ben onderweg naar de theatervoorstelling van de slagersdochters. Ik zit relaxed in mijn auto totdat ik een file in rijd. Ik kijk op mijn routeplanner naar mijn verwachte aankomsttijd. Ik stuur iemand een appje dat ik in de file sta en hoop op tijd te komen. Rustig en gestaag rijd ik verder in mijn auto. Totdat de file opeens oplost. Opeens kunnen we allemaal weer rijden. Ik kijk om me heen en zie geen ongeluk of een andere reden voor een file. Alles rijdt weer ontspannen en ogenschijnlijk vanzelf door. 

Herken je dat gevoel, de ruimte die lijkt te ontstaan als de file opeens oplost? 

Het deed me herinneren aan hoe je helemaal vast kunt lopen in gedachtes en/of emoties. Hoe je het helemaal ervaart, fysiek en in je hoofd. Terwijl er eigenlijk niet echt iets gebeurt, maar je gaat volledig op in de ervaring van je gedachten. Ook dan kan ik ervaren hoe het opeens oplost. Dan lijkt er gewoonweg weer iets anders te gebeuren waardoor het weer lichter en ruimtelijker aanvoelt. Terwijl er concreet geen probleem of oplossing heeft plaatsgevonden. Net als in de file draait (rijdt) het leven door. Soms lijkt het zich te vernauwen, te vertragen en dan is er opeens weer een nieuw moment, een nieuwe ervaring. Waarbij je je bijna gaat afvragen: waar maakte ik me ook al weer druk om?

Weet en zie de ruimte die ontstaat na een (gedachten)file. Je hoeft er niks anders voor te doen, het verandert vanzelf, net zoals je vanzelf de file uit rijdt. 

Afbeelding van Alexander Grishin via Pixabay

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Esther. Zij is één van de deelnemers aan de 3 Principles Facilitator Opleiding 2021. Esther begeleidt peuters uit een grote diversiteit aan culturen. Met dit blog deelt zij haar groeiende inzicht in de 3 principes in de hoop je te inspireren tot meer gemak!

Esther Wijnhamer

Pedagogisch medewerkster peuterleerplek

Share This