Soms komt logischerwijs de vraag op hoe men nu (dieper?) inzicht kan krijgen als men eenmaal heeft gezien dat kennis van die 3 principes het leven zoveel makkelijker maken. En het eenvoudige antwoord daarop stelt het intellect zelden tevreden. “Kijk naar binnen“, luidt dat antwoord. Naar wat er is vóór het menselijk verzinnen. Het intellect vindt dat jammer. Want het heeft vaak al héél lang en misschien met héél veel moeite héél veel informatie verzameld, en dat gebruikt het graag.

Om toe te passen of in te passen; om te vergelijken of het te snappen. Natuurlijk zijn dat vaak interessante oefeningen en leuke bezigheden, maar helaas voor het verstand hebben we daar in het kader van het echt (bewust) ‘belichamen’ van de 3 principes weinig aan. Daarom probeer ik vandaag een paar andere omschrijvingen te geven voor dat ‘naar binnen kijken’. En dat is vaak makkelijker te duiden in termen van wat het niet is, maar ik doe een poging.

-Om inzicht te krijgen mag je in alle rust ruimte geven aan iets wat nog niet (nooit!) eerder door jou gezien of gehoord is.

-Luisteren naar wat er in de stilte op wil komen, zoals een componist muziek ‘ontvangt’.

-Bereid zijn om alle eerdere realisaties achter je te laten.

-Zoals Sydney Banks zei: probeer niet uit te zoeken hoe het zit. Ik voeg daar graag aan toe: stop gewoon helemaal met zoeken.

-Ook handig om bij stil te staan: hoewel de ‘uitwerking’ van een inzicht op het persoonlijke vlak zal zijn, gaat een inzicht over de neutrale werking van de menselijke ervaring en de aard van je ware natuur.

Er wordt, zoals je ziet, in dit rijtje op geen enkele manier verwezen naar de bibliotheek van het geheugen of de werking van je analyserende vermogens. Die energie kun je besparen en dat is in deze week prettig om te weten, als de hitte je toch al een hersenverweking heeft bezorgd en de vakantie je heeft doen vertragen. Prima voedingsbodem om, zoals een bezoeker van een Open Toonbanksessie het laatst zo mooi verwoordde: achterover te leunen in plaats van vooruit proberen te komen.

Afbeelding van Daniel Sampaio Donate if you want (Paypal) via Pixabay

Share This