Het is vermoedelijk de meest gestelde vraag die wij (in verschillende varianten) horen: “Hoe doe ik het?”. Misschien heb jij zo’n vraag ook wel als je met ons meekijkt in de richting waar de 3 principes naar verwijzen.

“Hoe zorg ik dat ik deze gedachte niet meer denk?”

“Hoe slaap ik door?”

“Hoe voorkom ik dat ik boos word?”

“Hoe stop ik mijn verdriet?”

“Hoe word ik zo zen als jullie?”

“Hoe reageren jullie als… ?”

Vaak klinkt er frustratie door in de vraag omdat hij voortkomt uit een situatie die of een gevoel dat ongewenst is. Je wilt een bepaalde gedachte niet. Of je baalt als een stekker omdat je als zo lang zo slecht slaapt. Of je schrikt van je eigen woede, wilt af van je verdriet en zoekt naar de beste manier om ook in vervelende situaties op de juiste manier te reageren.

De vraag is super logisch. Blijf ons dit soort vragen dus vooral stellen. Het geeft ons de gelegenheid steeds weer terug te verwijzen naar de onderliggende waarheid.

Maar weet tegelijkertijd dat het uitgangspunt van de vraag eigenlijk niet klopt.

De ‘ik’ in de vraag is namelijk niet degene die wat dan ook doet. De ‘ik’ in de vraag is onderdeel van de illusie die gecreëerd wordt door de 3 principes Mind (Universele Levensenergie), Consciousness (Universeel Bewustzijn) en Thought (Universeel Denken).

De ‘ik’ in de vraag bestaat dus eigenlijk niet.

WTF??!! (kortsluiting bij iedere lezer die een beetje op mij lijkt, 6 jaar geleden)

Laat me proberen het heel kort uit te leggen.

Er is Levensenergie, Bewustzijn en Denken. Die we voor het gemak van de metafoor als 3 principes benoemen. Maar in feite zijn ze één – zijn ze dezelfde bron. Een bron die geen vorm heeft en niet benoemd kan worden; we kunnen er slechts naar verwijzen met woorden die nét niet kloppen. Dus hopelijk kun je tussen de woorden door de verwijzing ervaren.

Die Three Principles, zoals ze in het Engels worden genoemd, zijn dus vormloos maar creëren vorm. Ga maar na: wij ervaren de levensenergie in de vorm van ons lijf, onze ademhaling, het verteren van ons voedsel en bijvoorbeeld de natuur en dieren. We ervaren het Bewustzijn in de vorm van tastzin, emoties, gevoel, geur, kleur smaak, enzovoort. En Denken krijgt vorm als het gekwetter in ons hoofd, de stem(metjes) die overal ergens iets van vindt en maar zelden tot rust lijkt te komen.

Ook wijzelf, dat wat we ‘ik’ noemen, krijgt op deze manier vorm. Zonder Mind,, Consciousness en Thought is er geen ‘ik’, is er geen lijf dat ervaren kan worden, geen karakter, geen persoonlijkheid, geen vol hoofd, geen stress…

‘Ik’ kan slechts bestaan bij de gratie van die vormloze bron waaruit via de 3 principes de illusie van vorm ontstaat. ‘Ik’ is onderdeel van de creatie en niet degene die creëert. ‘Ik’ is wat er verschijnt via de 3 principes. ‘Ik’ is niet wat aan het roer staat en de 3 principes een bepaalde kant op stuurt maar het wonder dat via de 3 principes ervaren wordt. Want een wonder is het, toch? Dat je leeft en beleeft en écht het gevoel hebt dat jij ervoor moet zorgen dat het allemaal goed komt?

Zodra je (een klein beetje) gaat herkennen dat de ‘ik’ waar je je zo druk om maakt (“Ben ik wel gezond?”, “Verdien ik wel genoeg?”, “Ben ik een goeie moeder?”, “Hoe ontdek ik mijn talent?”, “Hoe hoor ik erbij, doe ik het goed, ben ik waardevol?”, enz.) het stuur niet in handen heeft omdat het onderdeel is van de illusie, vallen alle Hoe-vragen weg. Waarmee zich een wonderbaarlijk makkelijk leven openbaart, midden in de menselijke ervaring.

PS: Het ‘ikje’ dat dit artikel leest, wil misschien heel graag begrijpen wat hier gelezen wordt. Analyseren of het wel klopt, hoe het zit en al dan niet wat met deze informatie doen. Maar het ‘ikje’ gaat dit nooit begrijpen, al zal het erg zijn/haar best doen om net te doen alsof dat wel zo is. Het ziet er voor mij op dit moment uit alsof voor de meeste mensen persoonlijke gesprekken (conversaties van illusoir mens tot illusoir mens ;-)) de weg zijn om inzicht te verwerven voorbij dat ‘ikje’. Wij bieden je die gesprekken graag via onze dienstverlening, waarbij de Makkelijk Leven Community  de meest laagdrempelige en goedkope vorm is om te starten.

Share This