Laatst reed ik langs het (enorme) gebouw van een bekend kledingmerk in Amsterdam. Op de glazen gevel stond groot en trots geschreven: UNIFORM OF THE FREE. Dat vond ik een mooie aandachtstrekker en tegelijkertijd herinnerde het mij aan één van de vele misverstanden die we bij Shift Academy uit de weg proberen te ruimen.

In dit geval het begrijpelijke misverstand dat de vrijheid, die een bijverschijnsel is van inzicht in het paradigma waar wij over praten, er op een bepaalde manier uit kan of moet zien. Een specifieke (uniforme?) vorm aanneemt. ‘Als je hier diep inzicht in hebt, dan…’ vul maar in:

-Kun je niet meer in een 9 tot 5 baan gedijen.

-Kun je geen normale gesprekken meer hebben met mensen die dit niet snappen.

-Gebruik je alleen nog maar bepaalde termen of communiceer je uitsluitend nog met woorden die eerst langs de drie principe spellingchecker zijn gegaan en groen licht hebben gekregen.

-Moet je je bij het circus aansluiten of tenminste in een camper gaan wonen.

-Doe je de dingen voortaan uitsluitend op één bepaalde, 3P goedgekeurde, manier.

-Mag je geen vlees of rechtsdraaiende yoghurt meer consumeren.

-Zijn bepaalde gevoelens voorgoed verdwenen en word je ‘dus’ onverschillig. Een koude kikker. Of juist een uiterst sensitief type.

-Gaat je verdere leven van een leien dakje (wat dat voor jou ook mag betekenen).

-Word je heeel spiritueeeel (welke voorstelling je daarbij dan ook hebt).

-Enzovoorts.

En daarmee beperken we die ‘vrijheid’ tot weer een nieuw concept of iets om naar te streven. Trekken we onszelf een ander uniform aan om aan te geven dat we ergens bij horen. De club van vrije mensen. Zie je de valkuil en zullen we daar niet intrappen? Natuurlijk kan het gebeuren dat bepaald gedrag niet langer logisch voor je is als je eenmaal inzicht hebt in wat gevoelens zijn. Uiteraard vallen er (uiteindelijk heel veel) gedachten weg na een shift. Ik verzeker je ook dat je alles krijgt wat je wilt (maar dat is misschien niet wat je dacht dat je wilde). Waarschijnlijk ervaar je wat we vrijheid noemen en beweeg je inderdaad makkelijker. Op jouw eigen, unieke manier. Niet in een nieuw, zelf aangemeten keurslijf.

Share This