In onze podcast van een paar weken geleden gebruikten we de uitspraak ‘life is just one damned thing after another‘ (die overigens toegeschreven wordt aan verschillende historische figuren, maar dat terzijde). Het ene ding na het andere met af en toe misschien een tijdje rust, waarin alles ‘goed’ gaat. Zo lijkt het écht te zijn. Een lange ketting van aaneengeregen gebeurtenissen van geboorte tot dood. We praten over dat ernstige ongeluk, de fantastische bruiloft waar we getuige van waren, de vreselijke ruzie met de buren, de leuke vakantie, de nieuwe baan, de stressvolle verhuizing, de pensionering enzovoorts. En ook in de geschiedenisboeken lees je over een continue stroom van oorlogen, interbellums, regeringen, revoluties, (over)stromingen, kortom; gebeurtenissen. Zo zijn we gewend te denken dat het leven in elkaar zit. Ergens in die stroom stappen wij er met onze geboorte in, we huppelen en/of worstelen ons erdoorheen en op een zeker moment stappen wij er via de dood weer uit. Maar is dat wel zo?

Stel dat je ergens diep in de jungle wordt geboren waar geen contact met de ‘buitenwereld’ is; zit je dan wel in dezelfde wereld, hetzelfde leven? Wat buiten jouw ‘gezichtsveld’ gebeurt (dat is tegenwoordig nog maar weinig als je over Internet beschikt); maakt dat onderdeel uit van jouw leven? Waar je (nog) niet van op de hoogte bent; bestaat dat wel voor jou? Waar, kortom, vindt dat leven nu eigenlijk plaats? Wat creëert de ervaring?

Wellicht sta je open voor een 180 graden ander perspectief. Namelijk dat het leven, via het denken en het bewustzijn, van binnen naar buiten wordt beleefd, Één gedachte per keer, die uit een onuitputtelijke bron verschijnt en weer verdwijnt. Ik-gedachten. Die-ander-gedachten. Geldgedachten. Wraakgedachten. Verhuisgedachten. Relatiegedachten. Geluksgedachten. Opvoedgedachten. Werkgedachten. Compassie gedachten. Trouwgedachten. Toekomst- en verleden gedachten. Dankbaarheidsgedachten. Vakantiegedachten. Depressiegedachten. Angstgedachten. Huisdiergedachten. En stuk voor stuk vormen al die gedachten een ervaring in het nu. (Terwijl terug- en vooruitdenken ze aan elkaar rijgt tot een schijnbaar lineaire stroom).

Life is just one thought after another. Het leven is gewoon de ene gedachte na de andere.

Nieuwsgierig naar dit paradigma? Kom eens kletsen 🙂

Share This