Je hoort mensen wel eens zeggen dat je alleen volgens je eigen regels moet leven. Maar doen we dat niet eigenlijk juist de hele tijd? En is het niet gewoon een slecht idee? Ik kwam een filmpje tegen van een jongen die een computerspel speelt. Het spel gaat ongeveer zo: je moet op de knoppen van een plastic gitaar drukken wanneer op het scherm een rondje een lijntje raakt. Omdat het indrukken van de knoppen op het ritme van achtergrondmuziek gaat, lijkt het alsof je gitaar aan het spelen bent. Deze jongen vond het leuk om een extra regel aan het spel toe te voegen: “when he says Master, it goes faster”. Hij had het spel zo aangepast dat elke keer dat de zanger het woord Master zingt, het liedje sneller gaat. Aangezien het liedje Master of Puppets heet, kun je je waarschijnlijk wel ongeveer voorstellen hoe dat ging (je hoeft het filmpje niet perse helemaal te kijken. Vanaf 4:00 gaat het los.):  
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4D7k7wcTTdc" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
Toen ik het zag moest ik eerst hard lachen, en daarna hard nadenken. Zie je hoe echt het voor die jongen is? Hij raakt oververhit, zijn stem gaat harder en hoger en na afloop is hij gesloopt. Terwijl hij de strengste regel zelf had bedacht. Het ‘enige’ dat hij gedaan heeft, is knopjes indrukken. Er waren de fictieve regels van het spel, die hij verkoos te volgen. Daar bovenop had hij zijn eigen fictieve regels gestapeld. Dit doen we onszelf vaker aan: Je kunt gaan fietsen omdat je dat leuk vindt, maar je kunt ook de Alpe d’Huez op willen rijden. Je kunt een weekendje naar Parijs gaan, maar je kunt ook op z’n minst de Eifeltoren, de Arc de Triomph en het hele Louvre gezien willen hebben. Bij deze voorbeelden is het voor de bedenker vaak nog wel duidelijk dat het om zelfopgelegde regels gaat. Maar wat dacht je hiervan? Je kunt afrekenen bij de supermarkt, maar je kunt dat ook zo snel mogelijk willen doen om de andere klanten niet tot last te zijn. Je kunt met het hele gezin willen eten, maar je kunt ook op tijd willen beginnen zodat de jongste niet te laat naar bed gaat. Je kunt een opdracht uitvoeren, maar je kunt ook je eigen deadline naar voren halen zodat je met een ‘rustig hoofd’ op vakantie kunt. Zie je hoe echt het voor jou is? Je raakt oververhit, je stem gaat harder en hoger en na afloop ben je gesloopt. Terwijl je de strengste regel, bewust of onbewust, zelf had bedacht. En vaak nog belangrijker: terwijl je het idee had dat je het niet voor jezelf, maar voor een ander deed. Door welke eigen regels word jij geleefd?

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Mikal. Mikal nam deel aan de driedaagse Dieper Inzicht . Hij is scheikundige gespeciaIiseerd in  nano-technologie. Met dit blogartikel deelt hij zijn inzicht in de 3 principes in de hoop ook jouw leven makkelijk te maken!

Mikal van Leeuwen

Scheikundige, link naar Mikals website: De Hoofdwerker

Share This