Wie angst ervaart, kan het gevoel hebben dat het nooit over zal gaan.
Wie geluk ervaart, kan bang zijn dat dit gevoel weer zal verdwijnen.
Wie verdriet ervaart, denkt vaak dat die pijn blijvend is.
Wie blijheid ervaart, vraagt zich wellicht af hoe dat geluk vastgehouden kan worden.

Blijkbaar kunnen we van ‘positieve’ gevoelens of ervaringen herkennen dat ze van voorbijgaande aard zijn. Sterker nog, je kunt zomaar op een tropisch strand zitten te genieten en ongerust worden of dat fijne gevoel wel zal blijven. En ‘poef!’… het genieten is weg en heeft plaats gemaakt voor onrust. En dat vind je eigenlijk ook nog een soort van logisch. Of begrijpelijk op zijn minst.

Maar andersom lijkt lastiger. Van ‘negatieve’ gevoelens schrikken we ons te pletter en als we ze voelen zijn we geneigd keihard te werken om van het rotgevoel af te komen. Wat meestal matig werkt maar we doen ons best, want dit gevoel mag er niet zijn.

Beetje gek, vind je niet? Om tegelijkertijd te denken dat ‘negatieve’ gevoelens zullen blijven en ‘positieve’ gevoelens weg zullen gaan.

Onlogisch, zeker als je inzicht hebt in de werking van de 3 principes.

Gevoelens (of ervaringen, net wat je een fijnere term vindt) zijn altijd gemaakt van hetzelfde spul: denken in bewustzijn. Elke ervaring, elk gevoel, negatief, positief én alles daar tussenin, komt tot stand door de werking van de 3 principes Mind, Bewustzijn en Denken. Je leeft en beleeft het denken. Altijd. In elk moment. Zonder uitzondering.

En als gevoelens altijd van hetzelfde spul gemaakt zijn (die 3 principes in actie)…. Dan kan het niet anders dat gevoelens óf vloeibaar en veranderlijk zijn, óf statisch en onveranderlijk.

Wie een snelle terugblik doet op de eigen geschiedenis, ziet direct dat er geen enkel gevoel statisch is gebleven in de loop van het leven. Er werd gehuild en gelachen. Er was tevredenheid en ongemak, stress en ontspanning, geluk en verdriet. Gevoelens konden omslaan in een handomdraai of een tijdje blijven en er wat langer over doen om te veranderen. Maar verandering was al die tijd de constante.

Als je dat eenmaal ziet ontstaat de optie om niet langer te schrikken van ‘negatieve’ gevoelens of vervelende emoties. Dan kan de rust ontstaan om het eventjes uit te zitten of het vertrouwen te hebben dat er niets anders aan de hand is dan veranderlijke denkenergie die door je heen gaat. Dan ziet het leven er ineens een stuk eenvoudiger uit ;-).

Share This