Vorige week schreef ik over de ervaring van Shift-hondje Olly in het vliegtuig naar Spanje. Wat ik daar niet bij vertelde, was dat het ook voor Olly’s menselijke medereizigers niet de meest makkelijke vlucht was.

De mensen in de rijen voor en achter Olly zuchtten en keken om als er gepiept werd. Stewardessen keken meewarig of waren streng over onder welke stoel het hondje moest zitten (die bij het raam, ook al was het daar veel warmer). En Olly’s baasjes maakten zich zorgen om hem, de integriteit van de tas (die keer op keer een zware aanval van Olly’s kleine pootjes te verduren kreeg), de andere mensen en elkaar.

Er waren blijkbaar gedachten over hoe een vlucht moest verlopen die niet pasten bij hoe de vlucht daadwerkelijk verliep. Gedachten over wat mocht en wat niet. Gedachten over wat goed is voor hondjes en hoe die zich zouden moeten gedragen. Gedachten van stress en ontevredenheid.

Gewoon, zoals er wel vaker gedachten voorbij drijven.

En zoals ook met enige regelmaat gebeurt, pakten de mensen in Olly’s omgeving de gedachten vast. Waardoor het opeens belangrijk leek om complete stilte te ervaren, om een hondje niet uit een tas te laten of de tas te laten verplaatsen en om streng tegen dat kleine hondje te spreken.

Het lijken logische reacties op een ‘storende factor’ te zijn, of op bestaande regels. Maar…

Op een ander moment, met andere gedachten, waren de reacties anders geweest. Hadden medereizigers begripvol hun muziek een tandje harder gezet, hadden stewardessen een oogje dicht geknepen of zou er niets dan liefde zijn geweest in de reactie op het drama dat Olly ervaarde. En bovendien maakte niet iedereen zich druk om het klaaglijke gepiep dat onder stoel 19A vandaan kwam. Blijkbaar was ergernis niet de enige ‘logische’ reactie. 😉

Sterker nog: er is geen logische reactie. Reacties komen tot stand door gedachten in het moment die we héél serieus nemen. Ze vormen een realiteit waar we niet of nauwelijks doorheen kunnen prikken.

Dat hoeft ook niet – dat is onze menselijke ervaring.

Wel kan het helpen je te realiseren dat gedachten vloeibaar zijn. Inherent veranderlijk. Waardoor ze nooit hetzelfde zullen blijven. Zie je dat écht dan is het niet langer logisch je gedachten serieus te nemen. Dat maakt het leven een stuk makkelijker. En daar houden we van, hier bij Shift Academy. 🙂

Share This