Het lijkt zo levensecht belangrijk om de gewenste omstandigheden, relaties, ervaringen of bezittingen te hebben of te behouden. Dat alles ‘goed’ gaat volgens onze eigen, volstrekt arbitraire maatstaven. Want dan zullen we ons beter voelen of gelukkig blijven. Soms wordt dat heel duidelijk in het uiten van een wens. “Ik wil heel graag reizen”. En raken we gefrustreerd als dat (nu) niet kan. Een andere keer is het subtieler en zeggen we: “ik weet heus wel dat het me niet gelukkig kan maken, maar ik vind het gewoon leuker om zelfstandig ondernemer te zijn in plaats van voor een baas te werken”. Maar ondertussen is er veel innerlijk verzet of wrijving als dat (nog) niet lukt. Of er zijn in het dagelijks leven kleine dingen die ‘tegenzitten’, niet door gaan, anders uitpakken dan we willen, medemensen die niet meewerken of je niet begrijpen en komt er ergernis of boosheid voort uit de (onbewuste) gedachte dat het leven moet gaan zoals wij willen. Alsof wij dat in de hand zouden moeten of kunnen hebben.

“Ik hoop dat je waanzinnig rijk en beroemd wordt zodat je kunt ontdekken dat dáár je geluk niet in zit” zei Jim Carrey ooit. In dat kader speelt mijn Geliefde wel eens het ‘en dan?’ spel met mensen. Dat gaat zo. Iemand uit een wens of verlangen die, eenmaal vervuld, geluk moet opleveren en Geliefde heeft een toverstaf waarmee die wens in vervulling gaat. “Ik wil graag aan zee wonen” en voilà…je woont aan zee. “En dan?” luidt de volgende vraag. “Dan wil ik de leukste man/vrouw ooit ontmoeten.” Uitstekend. Consider it done. En dan? “Dan wil ik boeken schrijven” en wederom wordt de wens vervuld. “En dan?” “Wil ik af en toe mensen uitnodigen om te laten zien hoe mooi het leven kan zijn.” Prima, ook geregeld. En dan?

Als alle denkbare wensen en droombeelden zijn vervuld komt uiteindelijk op de “En dan?” vraag het antwoord: “Dan ben ik helemaal gelukkig”. En daar hebben we natuurlijk de essentie te pakken. Alle wensen, piepklein en levensgroot, komen voort uit de wens geluk en vervulling te ervaren. Gevoelens die voor hetzelfde geld (of eigenlijk: voor een stuk minder geld 🙂 ) hier en nu de ervaring kunnen zijn. Omdat het jouw essentie is. En zolang/ zodra je je daarin vergist en die tijdelijke ervaringen aanneemt als echt en je ware identiteit, sla je de plank (even) mis.

Share This