Bij ons in Soest is een kruispunt dat blijkbaar uitermate geschikt is om verkeersregelaars op te leiden. Zeer regelmatig staan de stoplichten uit en wordt het verkeer met vastberaden menselijke hand de juiste kant op gestuurd.

Het is een beetje wat velen van ons ook graag doen met emoties. Die sturen we graag de juiste kant op. Blij mag doorrijden, boos moet stoppen, verdrietig moet zo snel mogelijk linksaf en verveling sturen we met een u-bocht terug waar het vandaan kwam.

En zoals er op het kruispunt in Soest ook ontzettend veel tegelijk gebeurt, met allerlei soorten verkeer van allerlei kanten, zo stromen er ook onnoemelijk veel emoties door ons heen. Net als het verkeer lijken gevoelens van alle kanten te komen en zijn ze all over the place.

Voor mij ziet het verkeersregelen op dat Soester kruispunt er altijd uit als een stevige klus. Want er is zo ontzettend veel om op te letten en in de gaten te houden als je daar als eenzame verkeersregelaar midden tussen die tientallen auto’s, fietsers, brommers en voetgangers staat die allemaal naar de overkant willen.

Kun je je voorstellen dat jouw bijbaan als Emotieregelaar ook een vermoeiende klus is? Dat er enorm veel energie verloren gaat aan het richting geven aan emoties?

Gelukkig kan het makkelijker: er is te herkennen dat emoties een logisch gevolg zijn van de werking van de 3 principes (Mind, Bewustzijn & Denken). Je leeft (mind) en beleeft (bewustzijn) het denken. Omdat die 3 principes altijd aan het werk zijn (ook als je slaapt en droomt), valt er niet te ontkomen aan hun werking. Die 3 principes doen hun ding en ervaringen trekken als een constante stroom voorbij. Waarbij ik graag even je aandacht vraag voor het ‘voorbij trekken’. Ervaringen (of we ze nu emoties noemen of iets anders) blijven nooit. Ze komen op en verdwijnen weer. Daar hoef jij niets aan te doen. Ze gaan niet sneller weg doordat jij ze aanspoort weg te gaan, ze blijven niet bij je vandaan als jij ze probeert tegen te houden. Ze komen en gaan. Altijd. En zodra je dat ziet, kun je je gele Emotieregelaars-vest aan de wilgen hangen!

Share This