Natuurlijk is zo’n kleurige ballenbak bij de IKEA een hartstikke leuke speelplek, al zijn er ook wel griezelige verhalen over het gebrek aan hygiëne. Je kunt er lekker in onderduiken en weer bovenkomen. Je van de glijbaan af laten glijden en in netten klimmen. Vallen zonder je al te erg te bezeren en nieuwe vriendjes opdoen. Je helemaal uitleven in een wereld vol felle kleuren. En op een gegeven moment worden de meeste kinderen daar moe van. Ze willen terug naar hun ouders. Je kent vast wel de mededeling die dan door de woonwinkel schalt: “Jantje van zes wil graag uit de ballenbak worden opgehaald!”

Ik heb nog niet gehoord dat er ouders waren die hun kind vervolgens lieten zitten. Vroeg of laat, soms na meerdere oproepen, staan ze wel aan de deur van het speelparadijs om de kleine weer veilig in hun armen te sluiten.

Het leven, de wereld van de vorm, is een hartstikke leuke speelplek, al gaan er ook veel angstaanjagende verhalen in rond. Je kunt er heel diep in onderduiken. Je kunt afglijden in verslavingen en hoog de carrièreladder opklimmen. Je kunt plezier maken of gewond raken en je volledig identificeren met alles wat er zich in jouw leven afspeelt. En op een gegeven moment worden de meeste mensen daar moe van. Ze willen rust. Je kent vast wel het soort mededelingen dat dan verschijnt. We noemen ze chronische stress, burn-out, een angst- of eetstoornis, depressie of simpelweg een knagend idee dat er ‘meer’ moet zijn dan dit. Verlangen naar zingeving zou je het kunnen noemen. Je wilt, kortom, uit de ballenbak worden opgehaald. Al realiseer je je dat niet altijd. Want vaak vertaal je dat gevoel in eerste instantie in de wens om ‘gewoon’ van je stress of angst of wat dan ook af te komen.

Gelukkig zijn de veilige armen waar je naar verlangt (rust in je hoofd!), de vormloze essentie achter de ballenbak, maar één gedachte bij je vandaan. De ballenbak van het leven is namelijk ‘slechts’ een wereld van denken. We halen je er graag uit op tijdens één van onze Shiftdagen. Kun je daarna lekker verder spelen in de wetenschap dat een paar veilige armen maar één gedachte bij je vandaan zijn.

Share This