Als je over kwantummechanica kunt praten zonder dat het je duizelt, heb je er niets van begrepen. Dit citaat is van Niels Bohr, een van de grondleggers van de kwantummechanica. Wij zouden analoog hieraan kunnen zeggen: Als je kunt zien waar de 3 principes naar verwijzen zonder dat het je duizelt, dan heb je er niets van begrepen.

Waar in de wereld van de vorm de dingen altijd óf het een, óf het ander zijn, is die regel er op het kwantumniveau niet. Op dat level is er de mogelijkheid van ‘én/ én’. Zo weten we zeker dat het mogelijk is dat een kwantumdeeltje zich op twee plaatsen tegelijk bevindt. Het is hier én daar. Het brein kan dit maar moeilijk bevatten. Dat wil graag duidelijkheid, scheidslijnen, definities, labels, locaties.

Laatst hadden we drie dagen gepraat over de ‘spirituele laag’ van de 3 principes, wat onder andere de boodschap behelst dat je eigenlijk niet bestaat, als ‘ikje’. Dat het slechts een idee ‘in je hoofd’ is. Een aanwezige meldde later wakker geworden te zijn met een helder inzicht, dat verwoord werd als “ik besta!!!”. En dat lijkt elkaar volledig tegen te spreken. Toch wist ik ergens dat er hetzelfde bedoeld werd, al had ik daar geen goede verklaring voor. Ik vermoedde dat het iets te maken had met die twee ‘niveaus’ van de 3 principes. Het persoonlijke/psychologische en het spirituele. Plus het feit dat die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Later, op een Shiftdag, kwam het fenomeen kwantumcomputer ter sprake en de vraag waarin die verschilden van ‘normale’ computers. Iemand wist te vertellen dat normale computers werken met bits: enen en nullen. (Fenomenaal wat er met die twee cijfers gedaan kan worden, maar da’s een ander blog). De kwantum variant daarop is veel sneller; die computers werken namelijk met qubits. Dit zijn deeltjes die tegelijkertijd de waarde 0 én 1 kunnen zijn (superpositie, voor de kenners van die term). En toen werd het voor mij ineens helder hoe ik het tegelijkertijd wél en níet bestaan van de mens kon verwoorden, binnen het begrip van de 3 principes. Speciaal voor de nerds onder ons 🙂

Wij, jij en ik, bestaan ook in ‘superpositie’. We bestaan tegelijkertijd wel en niet. WEL op het persoonlijke, psychologische, fysieke vlak (de wereld van de vorm, de ervaring) en NIET op het spirituele vlak, waar immers alleen Eenheid is (het vormloze).

Misschien dat het jou helpt om het zo omschreven te zien. Misschien wordt het alleen maar verwarrender voor je, in welk geval ik zou zeggen: vergeet dit hele blog! Het leek mij een geinig idee om, waar we ons kantoor al eerder omgedoopt hadden tot ‘re-creatieruimte‘ nu een nieuw bordje op de deur te hangen met: de kwantumhal :-).

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Share This