It’s easier to fool people than to convince them that they have been fooled’. Dit is een uitspraak die wordt toegeschreven aan Mark Twain en veelvuldig wordt gebruikt. Ook nu, in het kader van alle informatie met betrekking tot het Coronavirus. Ik kwam ‘m dus deze week weer eens tegen en herkende onmiddellijk een link met het ‘werk’ wat wij doen.

Want eigenlijk zou je kunnen zeggen dat we elkaar er steeds aan herinneren dat we in de maling genomen worden en dat het leven anders werkt dan we zijn gaan geloven. Alsof we al heel lang naar een waanzinnig goed uitgevoerde goocheltruc zitten te kijken en nu, door middel van gesprekken vanuit inzicht in de 3 principes, ontdekken hoe die illusie in elkaar zit.

Je zou het zo kunnen zien:

Op jonge leeftijd gaan wij geloven dat we een afgescheiden poppetje in de wereld zijn. Zo lijkt het ook; dat is de grote goocheltruc van het menselijk bestaan in de wereld van de vorm. Vervolgens handelen we vanuit dat geloof. Dat is heel makkelijk omdat vrijwel iedereen dat zo doet. We zitten immers allemaal in dezelfde grote goochelshow.

We krijgen een naam en we leren en geloven dat wij dat poppetje zijn. Met een lijf, een karakter en vaardigheden. Dat is op het niveau van de menselijke, psychologische ervaring natuurlijk ook zo. In de goocheltruc levend. Je zintuigen zijn meester-goochelaars!

Je zintuigen (en daarmee je waarnemingen!) lijken te bewijzen dat er een wereld ‘daarbuiten’ is en een ‘ik’ die daarin rondwandelt. Een ‘ik’ als vast voorwerp in de wereld die daar afwisselend meester over en slachtoffer van is. Eenmaal geloofd (en dat gebeurt al vroeg in de meeste levens!) lijkt het lastig daar voorbij te kijken. Maar het is eenvoudiger dan je denkt.

Sydney Banks zei ooit: ‘als je de Waarheid wilt weten moet je de zintuigen negeren’. En ook: ‘kijk naar binnen’. Of zoals wij zeggen: ‘ de andere kant op’. Niet als een nieuwe goocheltruc, maar om je bewust te worden van het feit dat het leven in de vorm in feite één grote zinsbegoocheling is. Om je ware natuur te ontdekken, zodat je tegelijkertijd, met die ‘wetenschap’, volop van het gegoochel kan genieten. Van het leven in de vorm dus. Met gebruik van alle zintuigen die je tot je beschikking hebt.

It’s easier to fool people than to convince them that they have been fooled’.

Wij willen je er trouwens niet van overtuigen dat je (net als wij trouwens) in de maling bent en wordt genomen door je zintuiglijke waarnemingen. Maar dat kunnen we wél steeds opnieuw ontdekken samen. Daar kunnen we wél steeds dieper inzicht in krijgen.

En dat is dus echt een andere beweging dan je een nieuw stappenplan, mantra of manier van denken aan te smeren. Dat LIJKT soms makkelijker (‘It’s easier to fool people‘), maar dat zou dus een nieuwe goocheltruc binnen de bestaande goocheltruc inhouden. We zouden dan jou en onszelf opnieuw in de maling nemen en dat is niet de richting waar wij in wijzen.

Nieuwsgierig naar het mechanisme van de goocheltruc? Wil je ‘m doorzien en er tegelijkertijd (weer) van gaan genieten? Je bent welkom!

Image by Pexels from Pixabay

Share This