Wie goed luistert naar een beschrijving van de lege ruimte die onze ware natuur is, herkent dat misschien. Als herinnering aan een tijd dat de wereld en je werk nog niet zo belangrijk leken of helemaal geen rol speelden. Het wordt wellicht af en toe gezien in het moment van wakker worden, vóór het verhaal ‘aangaat’ over wie je bent en wat je allemaal denkt en voelt en moet doen. Soms is er die ervaring middenin een meditatie, een creatieve flow of een ernstig ongeluk. Ook op het ‘randje van de dood’ zwevend melden mensen achteraf soms hoe rustig en los van alle onzekerheid dat voelde.

Logischerwijs willen we daar graag vaker naartoe. Ons daar stabieler in ‘verankeren’ of zo. Dan krijgen wij de vraag:”hoe kom ik daar?” En in die vraag liggen een aantal misverstanden besloten. Ik noteer er hieronder een paar en pretendeer niet dat deze ‘lijst’ volledig of zelfs maar waar is. Maar wie weet maakt het iets helder en makkelijker voor je. Als je hard aan het streven of wanhopig aan het zoeken bent naar rust. Naar die lege ruimte vol potentie die je ware natuur vormt.

In de vraag “hoe kom ik daar?” zit ten eerste de aanname dat je er nog niet bent. Dat die ruimte ergens anders is dan waar jij je bevindt. Je kunt geloven dat die ruimte op een toekomstig moment gevonden zal worden, aan het einde van je problemen of in de afwezigheid van de ongewenste gevoelens die gevoeld worden. De ironie: alleen dat geloof ‘belet’ je om te zien dat je die ruimte al BENT (voorbij het persoonlijke en psychologische).

Het tweede misverstand houdt in, dat je gelooft dat er een onderscheid is tussen jou en die ruimte. En hoewel de illusie van het bestaan van een ‘ikje’ los van ‘de ervaring’ en los van de ruimte groot is, willen wij je toch vragen om daar eens op je gemakje naar te kijken. Wie ben jij eigenlijk? Ben jij je lichaam, deze ervaring, deze levenssituatie, de rollen die je vervult, de relaties die je hebt, het verhaal dat je vertelt, de ideeën die je gelooft?

Waar we ons ook vaak in vergissen is het idee dat je iets moet of zelfs maar KAN doen om daar te komen. Het meest wijdverbreide misverstand in onze cultuur, vermoed ik. Kijk maar naar alle adviezen en stappenplannen en bootcamps en challenges die ons worden geadviseerd om ergens te komen waar het beter zal zijn dan hier. Beter dan dit. Beter dan nu. Geknutsel aan het verhaal van ikke, is het en de ruimte die je zoekt zit daar niet (NOOIT) in.

Laatst, tijdens een wandelsessie, meldde de Google Maps mevrouw vanuit mijn achterzak volkomen onverwacht en midden op de Soester Duinen heel droogjes: “U bent gearriveerd!”. Ze wist ongetwijfeld wat Sydney Banks, de man die ooit de metafoor van de 3 principes formuleerde, zei tegen zijn toehoorders: “You’re already enlightened; you just don’t know it“. Je bent al verlicht, hier en nu, waar je ook bent. Je weet het alleen niet. Omdat je iets anders bent gaan geloven, voeg ik dan toe. De bovenstaande misverstanden misschien?

Foto © Rob Tol

Share This