Geïnspireerd door de vraag van een gesprekspartner waarom we het eigenlijk over ‘vergeving’ zouden hebben, terwijl dit concept al ’tijd’ en ‘een ander’ impliceert kwam het volgende op:

Alles waar we naar denken te verlangen, ligt voor het oprapen op de momenten dat (en in de mate waarin) we beseffen wat onze ware natuur is. Oneindige stilte en potentie, grenzeloos bewustzijn en intelligentie, het AL, de eindeloze ruimte waar elke ervaring in opkomt en verdwijnt; datgene wat wij omschrijven met de term Mind. Alles wat we willen zit in dat besef en de directe (wegloze) ‘weg’ daarnaartoe is; word stil en weet dat je ware natuur Mind is. Klaar ben je. En letterlijk opgelost ook :-).

Klaar is Kees zodra hij ziet dat hij Kees niet is.

Maar dat willen of durven of kunnen we niet, zolang die menselijke ervaring ons zo echt en vast en belangrijk en eng of aantrekkelijk lijkt. Zolang het conceptuele brein ideeën (vergeving!) blijft spuien die als houvast worden gebruikt. Zolang we ons verzetten of strijden tegen de ene ervaring en blijven streven naar een andere ervaring. Zolang we nog uitgaan van een ‘ik’ en ‘de ander’. Kortom; zolang we niet door die menselijke ervaring heen kunnen kijken.

En daar komt dus de metafoor van de 3 principes zo mooi van pas. Die helpt ons, met de meest eenvoudige omweg die we kennen, elke ervaring te begrijpen en (h)erkennen voor wat het is: een Gedachte in het Bewustzijn van Mind. En als we alleen dát maar (gaan) inzien, is er al veel ‘gewonnen’.

De stilte die we zoeken is dan ook een automatisch bijverschijnsel van inzicht in dit ‘systeem’. Het is gewoon niet langer logisch om steeds maar te blijven denken over gedachten :-). Dit is dus ook een andere, meer directe weg dan meditatie beoefenen, waar weliswaar de opdracht ook stilte is, maar dat is vaak te lastig als je al die gedachten nog zo serieus neemt en je aandacht waard vindt. De meditatieve staat is wat ons betreft volkomen natuurlijk en eerder een bijverschijnsel van begrip.

Misschien moeten we het eens proberen op een speciale Shiftdag, om heel snel bij die de directe weg te belanden. Ik stel voor dat we:

-Eerst even vaststellen dat de/je hele wereld een ervaring in het huidige moment is.

-Dan kort uitleggen dat elke ervaring bestaat uit Mind, Consciousness en Thought.

-En vervolgens op elke vraag “dat is een gedachte” antwoorden, of simpelweg “Sssssttttt!”.

Eens kijken hoe dat werkt. Wat doet het bij jou, als je dit zo leest?

Afbeelding van sdmacdonaldmiller via Pixabay

Share This