Vanaf het moment dat ik niet langer de kleding droeg die mijn moeder voor me uitkoos, uitte ze regelmatig de wens dat ik er wat vrouwelijker uit zou zien want dat zou deuren voor mij openen die anders gesloten zouden blijven.

Vanaf het moment dat mijn zoon geboren was, gunde ik hem dat hij minder angstig c.q. verlegen zou zijn want dat zou het leven zoveel makkelijker maken.

Twee moeders die hun kind het beste gunnen. Graag hier of daar een klein verbeteringetje zouden aanbrengen zodat hun kind makkelijker/beter door het leven navigeert.

Het lijkt logisch, maar dat is het niet. Het verbeterplan is ogenschijnlijk voor het welzijn van het kind maar is dat evenmin.

Wat er wél is?

In beide gevallen ervaren de moeders een onaangenaam gevoel wanneer ze denken aan het gedrag en de toekomst van hun kind. Misschien zijn er gedachten over tekortschieten als ouder omdat dochterlief geen make-up draagt. Misschien zijn er angstige gedachten over hoe de toekomst van het kind de soep in draait. Wat weer kan leiden tot gedachten over ouderlijk tekortschieten want tsja, als moeder het anders zou hebben aangepakt dan kwam het kind zeker weten wél goed terecht.

Hoe dan ook, de moeders ervaren een vervelende sensatie op basis van hun eigen gedachten en zoeken een oplossing in de buitenwereld. Als het de gedachten over het kind zijn die een ongewenste sensatie oproepen, dan lijkt het ook heel logisch om die gedachten serieus te nemen. Waarmee het gelijk volkomen vanzelfsprekend is om ervan uit te gaan dat het vervelende gevoel pas verdwijnt als het kind verbetert. In feite dan dus niet voor het kind maar voor de volwassene zelf, want die wil van het nare gevoel af.

Het is een razendsnel proces waar we ons vaak niet eens bewust van zijn. Sterker nog, zodra we zien dat dit is wat er plaatsvindt, houden we onmiddellijk op met verbeterplannen voor andere mensen. Of het nu om onze kinderen gaat of om personen die verder van ons afstaan.

Zodra je herkent dat elk verbeterplan-van-een-ander altijd geworteld is in jouw behoefte om je aangenamer te voelen, verdwijnt de lust tot verbeteren. En dat geeft een ongekende rust, ruimte en energie.

PS: Verbeterplannen hebben nog een aantal andere interessante facetten. Lees hier de andere artikelen over het verbeteren van jezelf en anderen.

Share This