De bladen staan er vol van: werkdruk, prestatiedruk… het is een heel ding. En dan willen we er vooral naar streven dat het minder moet. Geen stress. De druk van de maatschappij is gewoonweg te hoog. Wij vinden het een interessant concept, maar zien het nét anders. In deze video onze visie op dit onderwerp.

 

 

 

We zeggen altijd dat de druk van buiten komt. Studerende jongeren bijvoorbeeld, krijgen heel veel druk van hun studie. Allemaal dingen die ze moeten doen. Sociale media geven hen erg veel druk. Ga zo maar door. Er zijn altijd dingen van buiten die bij de jongeren naar binnen kruipen en zorgen voor de druk. Daar moeten we vanaf. De oplossing is dan om iets te veranderen in de buitenwereld, want daar ligt de fout. En dat zien wij toch net iets anders. Heel anders.

Als iemand dingen tegen je zegt als: “Ik vind dat je wat harder moet werken, je moet meer doorgaan. Je zit nu wel zo relaxed op die stoel, maar weet je wel dat daar een laptop staat met heel veel mails die geschreven moeten worden. Er is nog een stapel met boeken die je nog niet gelezen hebt waarvan ik wel weet dat je ze erg graag wilt lezen. Volgens mij heb je de Facebookpagina vandaag nog niet geüpdatet. Ik zag trouwens ook dat er een aantal berichtjes van je kinderen binnenkwamen, daar heb je ook nog niet op geantwoord.” Zou je dan in de stress raken?

Als je alle verhalen van anderen serieus zou nemen en die zou aannemen als jouw verhaal, zou aannemen dat een ander invloed op je kan hebben… dan zou je misschien inderdaad stress gaan voelen. Maar je moet hiervoor wel echt in dat verhaal van de ander meegaan. Er zit een soort vrije keuze tussen, een ruimte. In die ruimte kan je zien dat de ander dat inderdaad denkt en dat er dingen zijn om te doen, maar dat dit wel de gedachten zijn van de ander. De dingen zal je waarschijnlijk in je eigen tempo doen en op een moment dat je er zin in hebt. Ongeacht wat een ander daar van vindt.

Natuurlijk kun je zeggen: ja, maar deadlines dan? Ja, maar je baas dan? Je moet toch doen wat hij je opdraagt in de vastgestelde tijd? Dat zou zomaar zo kunnen zijn. Maar dan toch willen we je vragen om eens even van binnen te kijken en bij jezelf na te gaan hoe je makkelijker zou werken: met voortdurend in je hoofd dat de deadline er bijna aankomt, dat je nog zoveel te doen hebt en dat je baas eens moet ophouden met die belachelijke deadlines? Of als je kon denken: goh, deadline, ik ga eens aan de slag?

In zo’n video als dit kunnen we maar een heel klein tipje van de sluier oplichten van wat we je zouden kunnen leren op het gebied van het anders omgaan met stress. Of het niet meer ervaren van stress door werkdruk en prestatiedruk. Als dat je interessant lijkt, kijk dan even bij onze trainingen. 🙂

 

 

 

 

 

Share This