Veel mensen zijn op zoek naar een wat lichter leven en meer luchthartigheid. Logisch; het is wat je van nature kent en al bent. Zwaar op de hand word je pas wanneer je kunt nadenken over dingen die gebeurd zijn. Serieus word je pas wanneer je een mening kunt vormen over wat er zich afspeelt. Bang word je pas wanneer je leert projecteren in de toekomst.

Wie met ons in gesprek gaat over de werking van de menselijke ervaring zou zomaar kunnen inzien dat al dat nadenken, meningen vormen en projecteren een ‘verkeerd’ gebruik van het conceptuele brein is. Dat je op deze manier een altijd illusoire en vaak stressvolle realiteit schept die je helderheid vertroebelt. Helderheid die je goed kunt gebruiken om door het leven te navigeren.

Wij zien dat inzicht in dit systeem de interesse in je gedachtestroom, je meningen en toekomstverwachtingen vanzelf doet vervagen. De gewoonte om overal over na te denken, overal een mening over te hebben en continu te projecteren brokkelt vervolgens vaak vanzelf af. Prachtig om te zien hoe licht en luchthartig het leven daarmee wordt. Hoe makkelijk je beweegt als dat opkomt en beslissingen lijkt te nemen als dat gevraagd wordt.

Het verbaast mij dat vaak wordt gedacht dat dit ‘licht en luchthartig leven’ weliswaar heel fijn is voor je privéleven, maar dat je op je werk of in je onderneming toch echt serieus moet zijn. Daar moet hard geploeterd worden. Dat hoort nu eenmaal zo, dat wordt van je geëist of dat eis je van jezelf. Licht en luchthartig doe je maar thuis. ’s Avonds en in het weekend. Op je zuurverdiende vakantie.

In je onderneming gaat het immers om BELANGRIJKE zaken. Het draait om OMZET en WINST en PROGNOSES en VERANTWOORDELIJKHEID. Hier met hoofdletters geschreven omdat we over het algemeen aannemen dat deze zaken van groot belang zijn en dus een ernstige blik behoeven. En daar zien wij een aantal misverstanden in.

Ten eerste dat de genoemde zaken je welzijn en gemoedsrust kunnen beïnvloeden of zelfs bepalen (dat kunnen ze niet). Ten tweede dat deze dingen van zichzelf belang hebben (ze hebben uitsluitend het illusoire belang dat jij denkt dat ze hebben). Ten derde dat het nuttig is om het zakelijke heel serieus te nemen (terwijl je zoveel creatiever en effectiever bent als je ‘spelend’ onderneemt). En zo kunnen wij nog wel even doorgaan, maar eigenlijk willen we gewoon met jou in gesprek zodat we kunnen horen waarom jij denkt dat je werk/ondernemerschap niet licht en luchthartig kunnen of mogen.

Share This