Ondernemersgeluk is belangrijk, omdat je daardoor efficiënter, meer ontspannen en makkelijker gaat werken en dus je ondernemerschap makkelijker ontwikkelt.

In deze video willen we stilstaan bij het verzamelen van zoveel mogelijk kennis en vaardigheden zodat je met een gerust hart aan de slag kunt met je bedrijf. We horen van veel ondernemers dat ze wel willen beginnen en weten wat voor bedrijf ze willen starten, maar dat ze nog informatie missen over hun vakgebied of over ondernemen. Dus volgen ze bijvoorbeeld webinar na webinar over marketing en allerlei andere ondernemersaspecten, maar beginnen ze niet.

Wat er dan gebeurt is dat ze eigenlijk niet uit de startblokken komen. Wat gaat er mis? Hoe komt het nou eigenlijk dat ze alsmaar informatie blijven verzamelen? Dit creëert een rugzak die zo zwaar is dat ze bijna niet meer vooruit komen.

Wij hebben het idee dat dit te maken heeft met perfectionisme en angst. We kijken naar ondernemers die ons voor zijn gegaan (het liefst succesvolle ondernemers die het soort bedrijf hebben dat wij ook ambiëren) en denken dat we hen precies na moeten doen. Dat we eerst alles precies moeten weten en dat we het dan goed kunnen doen.

Dat is vaak een onbewust proces. Zodra je je bewust bent van het feit dat je genoeg weet om de eerste stap te zetten, en dat starten genoeg is – omdat je informatie die je alsnog mist, altijd nog kunt opzoeken. Het is als het beklimmen van een berg: als je onderaan de berg staat kan het lijken alsof je alle stappen moet weten om aan de top te komen. Maar in werkelijkheid is het voldoende om steeds te zien waar je je voet neer moet zetten voor de eerstvolgende stap. Met steeds een nieuwe, kleine, volgende stap, kom je boven. Heb je op enig moment toch informatie nodig om die volgende stap te zetten, dan is er op dat moment altijd een mogelijkheid om die kennis dan tot je te nemen. Je hoeft beslist niet alle stappen vooruit te weten. Sterker nog – dat kan niet. Dat inzicht maakt ondernemen een stuk makkelijker!

Share This