Wie een beetje gaat zien dat iedereen in elk moment een compleet zelfgecreëerde realiteit tevoorschijn tovert, ‘gebruikt’ dat soms om vervelende opmerkingen en kritiek van zich af te laten glijden. We horen dan ‘ach, dat laat ik helemaal bij hem, hoor. Of; ‘dat zegt alles over haar en niets over mij. Het raakt me niet.’

Interessant genoeg komen dit soort uitspraken niet op als het gaat om een lovende recensie of een liefhebbende partner. Die mening en aanbidding grijpen we vaak wel aan om ons beter te voelen. Ik heb tenminste nog nooit op de zin ‘ik houd ongelooflijk veel van je’ de reactie gehoord ‘ach, dat laat ik helemaal bij jou hoor. Dit zegt meer over jou dan over mij’.

Is dat niet grappig? Wat mij betreft zit hier een aanwijzing in. Voor het feit dat een inzicht (het feit dat de persoonlijke realiteit, de afgescheidenheid, een gecreëerde illusie is) misbruikt wordt op momenten dat wringen en schuren dreigt te ontstaan. Dan halen we snel het concept ‘afgescheiden realiteiten’ tevoorschijn en sussen we onszelf daarmee.

En de menselijke ervaring werkt nu eenmaal maar op één manier; van binnen naar (een illusoir) buiten. Of je dat nu leuk vindt of niet. Dus je kunt de liefdevolle steun en complimenten van je vrienden en je moeder aangrijpen om je beter te voelen, maar daar ligt dan wel direct het ‘gevaar’ in besloten dat je je slecht voelt zodra die steun wegvalt, en de complimenten omslaan naar kritiek. Je wordt een speelbal van omstandigheden. Als je de ‘negatieve’ mening van de ander bij hem of haar laat, dan zul je de ‘positieve’ mening op dezelfde manier moeten benaderen. Wie écht meent blij te worden van het slagen van een missie, zal er rekening mee moeten houden dat falen dus zorgt voor een neerslachtig gevoel.

Een misverstand blijft een misverstand, hoe je ’t ook wendt of keert. Helderheid verdraagt en behoeft geen trucjes. You can’t have it both ways.

Echt inzicht toont de illusie van de wereld van de vorm inclusief de illusie van ‘ik en de ander’. Met een trucje houden we alleen onszelf voor de gek op momenten dat het zo uitkomt. Een groot verschil, wat mij betreft. Maar ja, wie ben ik? 🙂

Share This