We kijken de finale van the Voice waarin een deelneemster een liedje zingt dat een heel team van songwriters voor haar heeft bedacht. Het heet ‘Nothing’. Het meisje en haar stem zijn jong, fris en zuiver maar de boodschap van het liedje is eeuwenoud, muf en zit er helemaal naast.

‘Ik ben niets zonder jou’ laten ze haar zingen en zullen de vele jeugdige fans straks vrolijk meeblèren. En ik hoop maar dat die woorden niet begrepen of in ieder geval niet geloofd worden. Want wat wordt er zo geleerd? Dat je van jezelf niet helemaal compleet bent. Sterker nog, dat je niets bent als die ene speciale persoon in je leven ontbreekt of de benen neemt. Zo wordt van liefde behoeftigheid gemaakt en dat vind ik jammer.

Natuurlijk is het fijn om van iemand te houden en het onderwerp van je liefde in de buurt te hebben. Daar gaat mijn persoonlijke voorkeur ook naar uit. Maar laten we ons vooral realiseren dat ieder mens helemaal heel geboren wordt en altijd helemaal heel zal blijven. Leer je kinderen ook dat ze in elk moment alles in zich hebben om het leven op een voor hen prettige manier te leiden, in plaats van te verkondigen dat je emotioneel afhankelijk bent van iets of iemand anders.

Want hebben we dit jong geleerd, dan wordt er later zeker onder geleden.

Share This