Laatst zag ik een mooi filmpje waarin een mens heel goed luisterde naar een ander mens. Zonder alvast een antwoord te formuleren, zonder te wachten op een kans om een eigen punt te maken; gewoon luisteren. Met niks anders aan je hoofd. ‘Diep luisteren’ wordt dat wel eens genoemd binnen de wereldwijde groep van mensen die zich bezighouden met coachen, mentoren en faciliteren aan de hand van inzicht in de werking van de 3 principes. Zoals die door Sydney Banks werden geformuleerd om een handvat te creëren voor psychologen die iets wensten over te brengen van wat hij had gezien: wie we werkelijk zijn en hoe we dat vergeten doordat we iets anders geloven. Doordat we gefascineerd (en ‘vervuild’) raken door alle tijdelijke vormen in deze wereld van creatie (Denken).

Als commentaar op dit filmpje stond er: ‘helemaal 3P’ en dat verwonderde mij. In mijn optiek kan iets niet ‘wel of geen 3P’ zijn. De drie principes zijn geen graadmeter om iets aan af te meten. Het is geen methode die je kunt toepassen, zoals je bijvoorbeeld de formule voor de werking van zwaartekracht ook niet kunt toepassen. Beide zijn gewoon beschrijvingen. En zoals niemand beter is in zwaartekracht, is ook niemand beter in de 3 principes dan een ander.

Bij een filmpje waarin iemand prachtig balanceert op een koord boven een ravijn kun je ook niet constateren: ‘helemaal zwaartekracht!’ Nee, we hebben dan te maken met iemand die zich bewust is van de zwaartekracht en zich, daarmee rekening houdend, prachtig en soepel overeind en steeds opnieuw in evenwicht houdt.

Net zomin kun je bij een filmpje waarin iemand gigantisch onderuit gaat constateren: ‘dit is geen zwaartekracht.’ Juist wel, zou ik willen zeggen. Alles op aarde is onderhevig aan de zwaartekracht, en zo kun je bij AL het naar beneden vallen constateren: zwaartekracht! Op dezelfde manier is elke ervaring het resultaat van de werking van de 3 principes en kun je bij ELKE ervaring roepen: ‘3principes!’

Wat heb je er dan aan om van die 3 principes te weten?

Simpelweg dit: door een gevoel te krijgen voor hoe je ervaring werkt en voor wie je in wezen bent, manoeuvreer je makkelijker door het leven. Een beetje te vergelijken met een gevoel krijgen voor hoe zwaartekracht werkt en dan durven lopen en fietsen en je staande weten te houden waar je eerder steeds op je snufferd viel. Daar heb je de formule van zwaartekracht niet voor nodig, maar soms, als je al heel lang aan het struikelen bent en daar steeds maar aan blijft denken en bang bent geworden om te vallen, kan het helpen om te weten hoe/waarom alles naar beneden valt. Dan kun je daar rekening mee houden. En wat er ook te beseffen is; dat je veilig (in jezelf) bent, zelfs als je neersmakt, gewond raakt of dood gaat. Omdat je in essentie, in de kern van je Wezen, zoveel méér bent dan de tijdelijke ervaring in of van of als het fysieke.

Wat we dan wel kunnen zeggen? Als iemand vanaf de vijftiende verdieping van een gebouw naar beneden springt om snel beneden te komen zou je kunnen constateren: hmm, weinig inzicht in de werking van de zwaartekracht. En als iemand zijn persoonlijke verhaal, zijn eigen gedachten en overtuigingen en zijn onzekerheden ziet als écht en onveranderlijk en belangrijk en zichzelf afgescheiden waant van alles en iedereen (wat we ALLEMAAL wel eens doen en geloven): hm, weinig inzicht in de werking van de 3 principes. Op dat moment.

Gelukkig ligt inzicht in elk moment onder handbereik. Slechts één gedachte bij je vandaan. Het is eenvoudiger dan je denkt. Kom eens met ons praten als je wilt leren koorddansen door het leven, zonder het wankelen erg te vinden en zonder een val te zien als falen.

Image by WikimediaImages from Pixabay

Share This