De kerstgedachte: vrede op aarde, gewoon lief zijn voor elkaar in zijn algemeenheid. Misschien eens iets voor een ander doen dat je normaal niet zou doen, geïnspireerd door het seizoen. Een mooie gedachte, zou je zeggen. En dat is het ook.

Wel meen ik dat er voor velen van ons nog een andere kerstgedachte bestaat. Een alternatieve, die als een soort addertje onder het gras door ons achterhoofd  spookt. Een addertje dat ons dan weer niet altijd een warm gevoel van binnen geeft.

De feestdagen zijn namelijk echt een ‘ding’.  Zeker met kerst hoor je bij elkaar te zijn als familie, gezin of vrienden. Lekker eten, misschien cadeautjes uitwisselen… Maar met name toch dat bij elkaar zijn. Samen eten, spelletjes doen en je partner een kus geven met de jaarwisseling.

Ook dat klinkt natuurlijk best leuk allemaal. Tot het dat niet meer is.

Als je een vervelende schoonfamilie hebt bijvoorbeeld, is het helemaal niet zo fijn dat het verplicht is om samen te zijn. Want niks wat je doet valt ooit in de smaak bij die mensen, dus heb je in plaats van een warm gevoel al weken van tevoren uitslag van de stress. Ook als je eigen (groot)ouders altijd zeuren over je kookkunsten, hoe schoon je huis is en over je relatiestatus kan die onderliggende kerstgedachte niet prettig zijn. Of als je kinderen op skivakantie zijn, jij of je partner moet werken met kerst of oud en nieuw of er iemand ziek is. Want dan kan er niet voldaan worden aan de regel van (gezellig) onder elkaar de feestdagen doorbrengen.

Maar die stiekeme kerstgedachte hè? Ook echt gewoon ‘maar’ een gedachte.

Dus geldt er hetzelfde voor als voor alle andere gedachten. Je bewustzijn gaat ermee aan de haal en maakt het een plausibel uitziende film met geur, kleur en geluidseffecten. Maar het blijft een film. Hoe makkelijk zou het zijn om de feestdagen door te komen als we die film niet zo serieus hoefden te nemen? En bovendien: hoe mooi zou het zijn als we konden herkennen dat de mensen in onze omgeving ook geheel onschuldig door het filter van hun gedachten leven en beleven? Zelfs met de feestdagen. Zou dat niet veel stress-uitslag, slapeloze nachten en ruzie schelen? Dan wordt het misschien nog eens wat met de originele kerstgedachte. 😉

Share This