Bij Shift Academy krijgen we regelmatig vragen van mensen die denken een punt gevonden te hebben waarop de 3 Principes niet aan het werk zijn. Of een punt waarop ze ook werken, wat iets dat wij zeggen niet (of minder) waar zou maken. (“Jullie mening is toch ook maar een gedachte?” … Ja, inderdaad!)

Grappig vinden wij, want het voelt naar onze ervaring veel fijner om te kijken naar waar je het wél ziet of herkent. Daar zit rust, stilte en vrijheid.

Maar nog grappiger misschien, was dat ik me laatst realiseerde dat er nog een andere manier is om datzelfde ‘over het hoofd zien dat de Principes altijd overal werken’ te doen. Of in ieder geval iets wat er veel op lijkt.

We denken als mensen namelijk regelmatig dat er dingen belangrijk zijn en dus écht moeten gebeuren of dat er daadwerkelijk iets afhangt van een gebeurtenis. De was bijvoorbeeld, omdat je wasmand niet uit mag puilen. Of het behalen van een diploma (omdat mensen je dan wel serieus moeten nemen), het op visite gaan bij onze (schoon)ouders (zodat je een goede zoon/dochter bent) of drie keer per week sporten (want je moet wel slank blijven).

We koppelen daarmee ons geluk of welzijn aan bepaalde externe factoren. Puilt je wasmand uit dan zou iemand dat kunnen zien en kunnen denken dat je een slons bent, wat misschien betekent dat diegene je minder aardig vindt. Wat ervoor lijkt te zorgen dat jij je minder goed zou voelen. Als mensen je serieus nemen, wordt er misschien naar je geluisterd en dat lijkt een fijn gevoel te geven. Enzovoorts.

Dit verschijnsel is eigenlijk vergelijkbaar met zoeken naar waar ons verhaal eventueel niet zou kloppen – ook hier zijn de 3 Principes aan het werk. Ons bewustzijn zorgt ervoor dat onze gedachten er héél echt uit gaan zien. Dan kan het inderdaad lijken alsof iets willekeurigs toch invloed zou kunnen hebben op je welzijn.

Ben je je daar niet bewust van, dan lijkt het logisch om je naar de gedachten te gaan gedragen. Op zoektocht te gaan naar een reden waarom we ons ellendig zouden mogen of moeten voelen. Helemaal niet fijn en absoluut niet de manier om je gelukkig te voelen, als je het mij vraagt.

Ook dan mogen we de andere kant op kijken, naar de waarheid over het menselijke systeem. We mogen ons best een keer minder fijn voelen, maar de reden daarvoor is nooit extern. Maakt het dus meteen minder belangrijk, die was, dat diploma of het bezoekje aan schoonmama. Hèhè, dat geeft rust.

Share This