Is het je wel eens opgevallen dat we als mensen o-ve-ral een waarde aan ‘hangen’? Dingen zijn goed. Dingen zijn slecht. Dingen zijn leuk. Dingen zijn stom. Je hebt een goede dag of een slechte dag. Je collega’s zijn aardig of onaardig. Et cetera.

We zijn echt bijzonder veel bezig met dat labelen. Het lijkt wel alsof we onszelf continu allerlei vragen stellen. Hoe voel ik me hierbij? Kan ik dat verklaren? Ik ben geen fan van mijn nieuwe buurvrouw… maar waarom dan niet? Is dat niet een probleem? Moet ik daar iets mee?

Al onze waardeoordelen moeten namelijk gerationaliseerd worden. Het moet wel logisch zijn dat we ons op een bepaalde manier voelen hè?

Vervolgens maken we ons dan wel ook druk om eventuele negatieve labels die we op dingen geplakt hebben. Want het is niet oké om je slecht te voelen en dus moet er een oplossing komen. En wel snel.

Misverstand! Het cirkeltje lijkt logisch, maar dat is het niet.

Al die labels en al dat rationaliseren… helemaal niet waar – het zijn simpelweg gedachten die we even heel serieus nemen. Ze lijken heel echt. We maken er een mooie film van in ons hoofd. Maar dat alles betekent niet dat het dat ook is. En het betekent al helemaal niet dat we er iets mee moeten.

In feite heeft niets waarde tot wij het eraan geven. Het is letterlijk waardeloos. 😉 Al die labels en onze mening erover betekenen niks. We hoeven ons niks aan te trekken van wat er af en toe ins ons hoofd gebeurt. Het is veel fijner om die tijd te besteden aan iets waar je blij van wordt.

Share This