Ik ben Pauline en ik ben verslaafd. Ja, je leest het goed. Verslaafd.

Niet aan iets wat je misschien zou verwachten bij zo’n typische AA-uitspraak. Maar het resultaat is bijna net zo vervelend.

Nee, ik ben niet verslaafd aan drank of drugs… Ik ben verslaafd aan negatieve dingen denken. Ik vond het altijd wel heel naar, maar ik realiseerde me niet hoe erg mijn verslaving was en welke impact het op mijn leven had.

Een paar weken geleden zag ik het opeens gebeuren: als het ene ‘probleem’  is opgelost en ik dus geen stress meer ervaar door allerlei nare gedachten, verzint mijn brein gewoon iets nieuws. Het lijkt wel alsof mijn brein denkt: “Ho! Stop! Rustig en blij zijn? Nope, dat kan niet. Wat zal ik nu eens verzinnen om haar het leven zuur te maken… “

Zo maakte ik me bijvoorbeeld al sinds het begin van mijn master in september druk om of ik een stage zou krijgen. Want, dacht ik, waarom zou een bedrijf mij willen aannemen als er ook andere kandidaten zijn? En zou ik überhaupt wel een leuke stage kunnen vinden bij een bedrijf dat me aansprak? Enzovoorts.

Maar toen ik de stage aangeboden kreeg die ik heel graag wilde, raakte mijn brein in de war. “Wacht… Dat klopt niet. Dat had fout moeten gaan. Shit. Oké. Plan B. Dan maar een nieuw probleem verzinnen…”

Ongelukkig genoeg duurde het niet lang en had ik zo weer iets nieuws bedacht waar ik me druk om kon maken. Want de universiteit moet die stage tenslotte nog goedkeuren. Pff…

Het voordeel was wel dat ik het daardoor opeens glashelder zag – ik ben gewoon in het wilde weg aan het fantaseren.  En me vervolgens enorm druk aan het maken over de inhoud van die fantasieën, terwijl ze nooit waarheid zijn of worden. Maar toch probeer ik de potentiele toekomstige problemen in het hier en nu alvast op te lossen.

Ik ben de dader van de negatieve gevoelens die ik ervaar – niet het slachtoffer. Toen ik me dat realiseerde, realiseerde ik me ook hoe belachelijk het eigenlijk was om er steeds aandacht aan te besteden en het mijn humeur te laten beïnvloeden. En dus kon ik ermee stoppen, de cirkel doorbreken. Ik ben weer een beetje vrijer. En jij?

Share This