Ze zit op de tuinbank en leest een krant. Nog niet zo lang geleden vertelde ze me dat ze zo druk is dat ze bijna gek wordt. Praktisch geen tijd heeft om te eten of te drinken. Er alleen voor staat en zoveel ballen in de lucht moet houden dat ze de tel kwijt is. En een zieke moeder, ruzie met haar kind en in haar vriendengroep, een veeleisende baan en allerlei dagelijkse strubbelingen heeft.

Ik vraag me bijna af of ik me vergist heb en er iemand anders op die bank zit. Maar als ik met mijn ogen knipper en nog eens goed kijk, zit ze er echt. Met haar krantje in haar handen en een ontspannen uitdrukking op haar gezicht. Blijkbaar zijn alle zorgen even mijlenver weg en is er nu wel de ruimte om een momentje voor zichzelf te pakken.

Fijn natuurlijk. Maar… wel een beetje bijzonder dat iemand zoveel stress kan ervaren en toch ook zo ontspannen kan zijn. Toch?  

Lijdt de vrouw aan een speciaal soort geheugenverlies of zoiets?

Ik vermoed dat het wel meevalt en dat er niets geks aan de hand is met de vrouw. Het menselijk geheugen bepaalt namelijk niet welke ervaring iemand heeft.

Onze ervaringen komen tot stand door het samenspel van onze gedachten en ons bewustzijn, waardoor dat wat er in ons hoofd gebeurt er extreem realistisch uit gaat zien. Het wordt een 4D-film waar niet uit te ontsnappen is. Tenminste, niet als je niet doorziet wat er aan de hand is. 😉

Dus op het moment dat de vrouw nadenkt over haar werk, haar zieke moeder of haar vervelende baan, voelt ze die dingen ook. En is er geen uitweg mogelijk uit haar vreselijk nare situatie. Heeft ze echter andere gedachten, kan er een heel andere realiteit ontstaan. Een realiteit waarin het wél mogelijk is om te relaxen en even in het zonnetje te gaan zitten.

Zou de vrouw doorzien hoe haar ervaring vorm krijgt en hoe vluchtig die ervaring eigenlijk is, zou het dus goed kunnen dat ze anders kon reageren op momenten dat ze wél stress ervaart. Alleen al door die realisatie valt de noodzaak om te schrikken van een ‘vervelende’ ervaring weg. Dat geeft ruimte voor een fijnere ervaring, zo eentje als ik de vrouw zie hebben op de tuinbank.

Het is letterlijk mogelijk om in één seconde van stress naar ontspanning te gaan, zonder dat je wezenlijk iets (anders) doet. Voor de vrouw, maar ook voor jou en mij.

Hoe relaxt is dat?

Share This