Soms kan een inzicht of een shift ervaren worden als een soort upgrade naar een nieuw besturingssysteem. Zoals je voor je computer ook wel eens doet om ‘m beter te laten werken. En zo’n upgrade in het menselijke systeem is altijd een beweging naar eenvoud, naar minder gedachtevirussen en een soepeler doorstromen van verschillende ervaringen.

Soms voelt zo’n upgrade of shift als een moment van bevrijding, als een (plotselinge?) fysieke lichtheid. Andere keren merk je er in eerste instantie niet eens iets van. Zoals je aan je computer ook niet veel bijzonders ziet na een software upgrade. Hij werkt misschien wat beter, maar dat is het dan. Totdat er op enig moment een oud programma geopend wil worden; dan blijkt ineens dat de computer dat niet meer (goed) kan.

Op dezelfde manier kan een mens iets dergelijks ervaren na een shift (wat je ook kunt beschrijven als een verschuiving in of verbreding van het bewustzijn). Er dient zich op enig moment een ‘oud’ programma aan. Van stress, van angst of boosheid misschien. Het komt gewoon op zoals vroeger, maar het wordt al snel onderbroken.

Alsof je systeem, net als bij een computer, even meldt: ‘dit programma wordt niet langer ondersteund’. Hoe cool! En hoeveel moeitelozer dan sleutelen aan je ‘software’ (gedachten, overtuigingen enz!)

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Share This