Het lijkt soms best moeilijk om te accepteren of te geloven dat er in wezen niets te doen valt met je gedachten en je gevoelens en dus met de realiteit waar je in leeft. Zeker niet als er zich in die realiteit een GROOT PROBLEEM lijkt te bevinden. Inzicht in de werking van het systeem, zoals wij voorstellen, kan dan toch zeker niet genoeg zijn? We zijn bang om erop te vertrouwen dat het leven dat wij ZIJN zich moeiteloos en perfect ontvouwt. Dat ons hoofd zich er niet mee hoeft te bemoeien. En als het dat toevallig uit gewoonte wel doet, dat wij daar geen aandacht aan hoeven te besteden. Omdat die breinruis alleen maar oude, angstige, oninteressante verhalen en concepten uitzendt.

Dus blijven er vragende ogen en opgetrokken wenkbrauwen op ons gericht na uitleg van de drie principes. Leuk idee, wil ik best geloven, zeggen die ogen, maar hoe…maar wat dan als…en welke kant dan op met…En wordt er alsnog gewacht op de truc, de tip, het goede idee en het stappenplan dat wij niet bieden. Of men zoekt (weer) verder in de wereld van persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit of psychologie. Dat is geen enkel probleem natuurlijk, maar toch vind ik het wel eens jammer omdat dan het punt gemist wordt. De essentie van het verhaal dat niet in het verhaal te vinden is maar daarachter ligt.

We geven onszelf niet de tijd om in alle rust af te vragen wie we nu werkelijk zijn. We zijn, begrijpelijk maar ten onrechte, bang om onze concepten, onze rollen en problemen doorgeprikt te zien. We verlangen naar, maar hebben tegelijkertijd weerstand tegen de innerlijke stilte die nodig is om dit te zien en te laten bezinken. Om ons écht te realiseren wat er achter ons (levens)verhaal en schijnbare problemen zit. Hoe onze ervaring werkt. Wat de Bron ervan is. We willen een oplossing en snel een beetje. We willen resultaat in onze binnen- en buitenwereld. Dan kunnen we weer verder. Tot het volgende waargenomen obstakel.

Als jij ook merkt dat je toch nog op zoek bent naar een truc, naar een oplossing of een nieuw goed idee om jezelf gerust te stellen en een fijner leven te hebben, terwijl je ergens wel weet dat er een kern van ‘waarheid’ zit in wat we communiceren, nodig ik je uit om de zoektocht te stoppen en stil te vallen. De tijd te nemen om goed te kijken naar hoe het leven altijd al gewerkt heeft, waar je ervaring nu écht vandaan komt en wie weet de Liefde te ontdekken die daarachter zit.

In plaats van iets te doen valt er iets te herkennen en te weten. Niet intellectueel, maar diep van binnen.

 

Share This