Het menselijk brein is een meesterlijk instrument. Het ontvangt (?) of geleidt (?) duizenden gedachten per dag, waarvan de meeste al eindeloos vaak gerecycled zijn. Vooral de stressvolle, angstige en onzekere gedachten. Daar zijn echt nooit nieuwe bij en ze draaien zonder uitzondering om het ikje waar we onszelf per ongeluk voor aanzien. Ze zijn letterlijk egocentrisch (ja, ook degene die over MIJN kind/partner/werk/collega’s gaan!).

Als we tot de ontdekking komen dat wij die gedachten niet zijn, maar de waarnemer daarvan, of de ruimte waar ze in opkomen, kan alles veranderen. Niet meer zo serieus genomen, blijven gedachten minder ‘plakken’. Gezien voor wat ze zijn (niet de waarheid), komen er minder stressvolle, angstige en onzekere gedachten op. Het hoofd komt tot rust. We krijgen de beschikking over veel meer energie die voorheen in het nadenken werd gestoken. Zorgeloosheid en ontspanning is een logisch gevolg. Eenvoud blijft over. Ruimte voor fris en nieuw ontstaat. Een shift is gemaakt.

Zo’n shift kan niet intellectueel tot stand gebracht worden. Met je hoofd proberen te begrijpen hoe je gedachten werken kan weliswaar een eerste stap zijn, maar daarin blijven hangen brengt meestal geen opzienbarende verandering teweeg. Een goede indicatie daarvan is een opmerking die we wel eens horen van mensen die recent hebben kennisgemaakt met het binnenstebuiten paradigma. De logica en eenvoud wordt herkend. De waarheid wordt wellicht gevoeld, maar het brein maakt (nog) bezwaar en zegt bijvoorbeeld: “maar dat is wel moeilijk”. Of een variant daarop. En dan is het interessant om te zien dat dit dan, in alle onschuld uiteraard, wordt geponeerd als waarheid. Alsof déze specifieke gedachte buiten het systeem valt. Alsof ‘het is moeilijk’ geen gedachte is. Die natuurlijk, net als alle andere gedachten, tot leven wordt gebracht in het bewustzijn. Heel realistisch gespiegeld wordt. Gevoeld wordt.

In andere vormen van coaching/ zelfhulp/ persoonlijke ontwikkeling zal men dat wellicht gaan weerleggen, analyseren of kijken waar deze gedachte vandaan komt. Wij wijzen je consequent en eenvoudigweg op één feit: geen enkele gedachte is waar. Al tovert ‘ie nóg zo’n echte, tijdelijke realiteit tevoorschijn. Al gelooft iedereen die je kent ‘m en schrijven alle kranten erover.

Ben jij bereid dieper te kijken? Half januari beginnen we met een laagdrempelig, online programma van zes weken onder de naam Time to Shift. Je bent welkom!

Share This