Een kennis van een lieve vriendin zei laatst tegen haar: “het maakt jou écht niet uit wat andere mensen van jou denken, hè?” De vriendin antwoordde:”ik ben daar gewoon niet mee bezig”. En daar hoorde ik een verschil in dat ik graag gebruik om iets te bekijken, toe te lichten en helder te maken.

Ik hoorde namelijk het verschil tussen je bewust zijn van de mening van ‘anderen’ en je daar vervolgens niets van aantrekken aan de ene kant, en aan de andere kant: je niet bewust zijn van meningen. Het is het verschil tussen tegen de gevestigde orde ingaan (rebelleren) en autonoom bewegen. Het is ook het verschil tussen proberen ‘inside out‘ te leven (de 3 principes toepassen) en gewoon (natuurlijk!) leven/ zijn met diep van binnen het besef hoe ’t werkt.

Hierover mijmerend kwamen de vriendin en ik op het voorbeeld van ‘mevrouw’ of ‘meneer’ genoemd worden. Ken je dat? Op een gegeven moment ziet je hoofd er blijkbaar oud genoeg uit om die titel te krijgen. Maar aangezien jij niet de hele dag naar je eigen hoofd zit te kijken, en jij je (hopelijk?) ook niet steeds bezig houdt met hoe oud je bent, kan de eerste keer ‘mevrouw’ of ‘meneer’ genoemd worden een reactie van verbazing oproepen. Op het moment dat je je realiseert dat ze jou bedoelen. Je kijkt in eerste instantie om je heen om vast te stellen wie er aangesproken wordt en realiseert je dan dat jij dat bent:”Oh, heb je het tegen mij?”

Je was niet bezig met het dragen van het predikaat ‘meneer’ of ‘mevrouw’ en dat is wat anders dan je oud voelen (hoe doe je dat eigenlijk?) en vervolgens tegen iedereen roepen dat ze je bij je voornaam mogen noemen omdat je nog niet zo oud bent. Snap je een beetje wat ik bedoel?

Het is het verschil tussen een teflonlaag aanbrengen en je transparant weten.

Waarom ik het handig vind om het verschil te (h)erkennen en te laten zien? Omdat het ene inhoudt dat je een gedachte (of veeeeeel gedachten!) gelooft en daar vervolgens tegenin gaat of probeert je daaraan te ontworstelen (anders denken). Het andere is moeiteloos en makkelijk; de gedachte komt gewoon niet op of wordt wel waargenomen, maar direct als zodanig herkend. Waarna je er dus écht niets mee hoeft te doen.

Image by StockSnap from Pixabay

Share This