Er lijken steeds maar weer keuzes van ons gevraagd te worden. Het schijnt ons toe dat we een kant moeten kiezen. En dat maakt leven dan lastig. Want wat moet je doen? Wat moet je kiezen?

Weet je niet meer of je wil shinen of onder een steen moet verdwijnen? Aarzel je over vertrekken of blijven? Is er getob met betrekking tot wel of geen relatie/ een eigen bedrijf/ de laatste afslankkuur? Ben je in de war over de kant die je moet kiezen in het Corona- of een oorlogsdebat? Lijkt er een (groot) dilemma in je leven te zijn?

In één van de filosofische stromingen waar Oudste van heeft geproefd, werd Mind ‘het creatieve midden’ genoemd. Prachtig vind ik die term. Voor mij ziet het eruit dat dáár de sleutel ligt. Niet in het kiezen van een kant, dat is immers meegaan in een bestaande, al door een (ander) mens gecreëerde gedachte, maar in elk moment rustig kijken wat er nieuw en fris gezien kan worden. Vanuit het Zijn, zou je ook kunnen zeggen.

Het is handig om datgene waar je nu naar kijkt en als een probleem of dilemma ervaart, te doorzien als een gedachteconstructie. Of bereid te zijn om het hele vraagstuk te laten voor wat het is. Want zolang het nog niet helder is, hoeft er geen keuze gemaakt te worden en zodra het helder is, voelt het niet meer als een keuze.

Dan kijken we nu de andere kant op. Zonder haast of schuldgevoel, zonder stiekeme agenda of weerstand gaan we terug naar het creatieve midden. Wat is daar te ontdekken?

En wees niet bang om op te lossen; wat je denkt te verliezen (‘jezelf’) was altijd al een illusie. (Maar wel een hardnekkige, zoals Einstein al zei.) Vrees niet dat je kwijlend op de bank blijft hangen, want het creatieve midden is het meest praktische vertrekpunt ooit. Het bevindt zich niet buiten een box, want het kent helemaal geen box. Het is de oneindige potentie tot creatie (Thought!)

Nergens voor, nergens tegen, maar uit het niets een beweging, een ja of een nee, een respons of impuls, een compleet nieuwe creatie. Nergens op voortbordurend, nergens op gebaseerd, nergens rekening mee houdend. Nergens bang voor. Nieuw.

Image by Pexels from Pixabay

Share This